Flera nya lagar och förordningar har trätt i kraft i sommar. Här listar vi några av sommarens nya bestämmelser som är bra för dig som företagare att känna till.
Listan är framtagen av branschförbundet Företagarna och spänner över en rad olika områden.
– Det som påverkar alla är att man inte behöver spara papperskvitton längre, om man sparar en digital kopia. Det har ju varit ett irritationsmoment för många, att man först ska skanna in räkenskapsmaterial som kommit in i pappersform och sedan måste det ändå sparas i en pärm någonstans, säger Företagarnas chefsjurist Karin Berggren.
För mindre företag kommer revisorn att kunna ha så kallat kombiuppdrag, det vill säga att ett företag anlitar samma revisionsbyrå både för hjälp med bokföringen och för utförande av revisionen.
– Sedan vill jag flagga för det tillfälligt höjda taket för rotavdrag för privatpersoner. Byggbranschen har varit hårt drabbad de senaste året och det tillfälliga rotavdraget kan göra att byggandet tar fart, fortsätter Karin Berggren.
Här är några av de nya lagar och regler som har trätt i kraft under sommaren:
Avskaffat krav på bevarande av räkenskapsinformation i original
Räkenskapsmaterial i pappersform som kommer in till eller upprättas av ett företag behöver inte bevaras, om det digitaliseras. Det innebär till exempel att inskannade kvitton kan användas som digitala verifikationer och att papperskvittot då inte längre behöver sparas.
Företag som har separata bokföringar för enskilda verksamheter behöver heller inte arkivera uppgifter om ställning och resultat i de olika verksamheterna på samma plats. Det är tillräckligt att uppgifterna bevaras på ett sätt som möjliggör en överblick av den samlade verksamheten.
Ändrade regler för kombiuppdrag för mindre företag
Det är nu möjligt med så kallade kombiuppdrag för mindre företag som inte är noterade på en reglerad marknad. Det vill säga samma person får vara revisor för företaget även om revisorn biträder företaget vad gäller uppgifter för företaget som inte utgör en del av företagets interna kontroll och där utrymmet för bedömningar är begränsat, eller om biträdet avser avslutandet av den löpande bokföringen. De nya bestämmelserna om kombiuppdrag ska tillämpas första gången för det räkenskapsår som inleds närmast efter den 30 juni 2024.
Tillfälligt höjt tak för rotavdraget
Taket för rotavdraget höjs tillfälligt. Dessutom införs tillfälligt separata tak för rot- respektive rutavdraget. Under beskattningsåret 2024 är taket 75000 kronor per person för rotavdraget och 75000 kronor per person för rutavdraget.
Bestämmelserna trädde i kraft den 1 juli och upphör att gälla vid utgången av december i år. Bestämmelserna får tillämpas på hushållsarbete som har betalats, förmån av hushållsarbete som har tillhandahållits och hushållsarbete som har redovisats i en förenklad arbetsgivardeklaration under beskattningsåret 2024.
Ersättning för höga sjuklönekostnader upphör
Ersättningen till arbetsgivare för höga sjuklönekostnader upphörde att gälla från och med den 1 juli. Tidigare regler fortsätter att gälla för sjuklönekostnader som har redovisats i arbetsgivardeklarationer till och med redovisningsperioden juni 2024.
Nya regler om hållbarhetsrapportering, redovisning, könsfördelning och årsredovisningens datering
Nya regler om redovisning för företag gäller. De nya reglerna har införts med anledning av att två EU-direktiv införts i svensk lag. Det handlar dels om företagens hållbarhetsrapportering, dels om uppgifter om könsfördelningen bland styrelseledamöter i börsnoterade företag.
Hållbarhetsrapportering ska ge finansmarknaderna tillgång till tillförlitlig och jämförbar information från företagen om miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning. Kravet på att lämna en hållbarhetsrapport utvidgas till att omfatta bland annat små och medelstora företag som är börsnoterade, stora eller börsnoterade dotterföretag och vissa större filialer till tredjelandsföretag som har en betydande verksamhet inom EES. Rapporten ska granskas av en revisor.
Stora börsnoterade aktiebolag och bankaktiebolag, kreditmarknadsbolag, värdepappersbolag, försäkringsaktiebolag samt tjänstepensionsaktiebolag ska upplysa om vilken förändring som har skett i fördelningen mellan kvinnor och män bland styrelseledamöterna sedan året innan. Detta ska tillämpas från och med räkenskapsår som inleds efter utgången av 2024.
Stödet till enskilda näringsidkare med anledning av covid upphör
Förordning (2021:143) om omsättningsstöd till enskilda näringsidkare har upphört. Den upphävda förordningen gäller dock fortfarande för beslut om stöd som fattats före ikraftträdandet den 1 juli.
Stöd med anledning av brexit upphör
Förordning (2022:266) om stöd med anledning av brexit har upphört. Den upphävda förordningen gäller dock fortfarande för beslut om stöd som fattats före ikraftträdandet den 1 juli.
Martin Linderoth