torsdag 21 november 2024

inloggad som

Aktietips för sommaren

Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

De skånska börsnoterade bolagen har hittills i år backat med i genomsnitt 3,3 procent. Det är betydligt sämre än börsen som helhet som stigit med 7,4 procent (OMX PI). 

En betydligt trevligare bild framträder vid en titt på de skånska bolagen på Stockholmsbörsens large cap-lista. Dessa 14 bolag har i genomsnitt stigit med 14 procent, drivet av fettbolaget AAK som stigit med 38 procent hittills i år.

En aktie som stått i stort sett still i år, men som stigit med 93 procent det senaste året och alltså hade en formidabel höst 2023, är läkemedelsföretaget Camurus.

Det är också den aktie som Björn Englund rekommenderar. Han är vd för investeringsbolaget I Love Lund och är långt ifrån opartisk i sin bedömning. Camurus ligger i hans portfölj.

– Camurus ger en väldigt intressant riskjusterad avkastning. Det vill säga att det är betydligt mer troligt att aktien ska dubblas än att den ska halveras. Jag hade gärna haft fler Camurus-aktier i portföljen, men vårt placeringsreglemente gör att vi inte kan öka mer, säger Björn Englund.

Camurus säljer läkemedel för opiatberoende och det var framgångar med detta och lansering i USA som satte fart på aktien i höstas.

– Aktien är dyr med ett p/e-tal på närmare 70, men bra bolag är dyra, säger Björn Englund.

Anders Haskel, en mångårig tidigare skribent i Rapidus har sett över den skånska aktielistan och hittat fyra han tror på: Thule, Lindab, Trianon och Mildef.

– Thule peakade under pandemin med sina utomhusprodukter. Sedan kom ränteuppgången och bromsade försäljningen. Nu kommer privakonsumtionen tillbaka och det kommer att gynna Thule, säger Anders Haskel.

Både Lindab och Trianon är också exempel på återhämtningar i samband med att räntan beräknas gå ned. Lindab säljer ventilationsutrustning och är beroende av byggandet, medan Trianon är ett fastighetsbolag med tonvikt på hyresbostäder.

– Lindab är ett välskött bolag som bör gynnas av en konjunkturförbättring. Trianon har varit högt belånade men har fått ordning på finanserna. I det långa loppet är hyresbostäder en bra affär, säger Anders Haskel.

Hans fjärde tips ger han etiketten ”bonustips” med en högre osäkerhet. 

– Försvarselekronikföretaget Mildef har hamnat i skuggan av Saabs uppgångar. Aktien steg under 2022 och fick en hög värdering. Sedan dess har aktien legat still och vuxit i värderingen med nya order och en bra orderbok. Möjligen tar Mildefs aktie inte fart just i sommar, men bolaget har framtiden för sig.

Undertecknad passar också på att lufta ett par tankar:

Att rekommendera att köpa aktier i något av Skånes alla utvecklingsbolag vore dumdristigt. Bolag som forskar och hoppas på framgång är lottsedlar och kräver stor kunskap av investeraren.

Däremot finns det några intressanta lägen för bottenfiske. Ett är Kjell & Co som haft det motigt när konsumenterna hållit i plånboken samtidigt som inflationen höjt bolagets inköpspriser. Aktien fick storstryk i samband med bokslutet i februari och har inte hämtat sig sedan dess. Men nog borde konsumenterna komma tillbaka när räntan går ned.

Ett annat bottenfiske är Genovis. Bolaget tillverkar enzymer och kunderna är läkemedelsbolag. Aktien har varit i utförslöpa sedan hösten 2021 medan bolaget investerat och flyttat till nya skärddarsydda lokaler. Sannolikt drar aktiemarknaden allt som har med läkemedel att göra (och inte heter Novo Nordisk) över en kam. När det klimatet vänder är oklart, men då bör Genovis ha fina utsikter.

Gunnar Wrede

Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.