tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kungens solceller i konkurs

|  ,
|  

Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

Spotlight-noterade Ourliving arbetar med att digitalisera boende- och fastighetsindustrin med hjälp av en digital plattform. I december förra året köpte bolaget upp konkurrenten Boappa, en app för kommunikation inom bostadsrättsföreningar och samfälligheter.

Runt årsskiftet samma år tog Ourliving klivet in i energisektorn och köpte solcellsbolaget Solarfuture. I början gick allt strålande, bland annat tilldelade Statens fastighetsverk Solarfuture uppdraget att uppföra en solcellsanläggning på Kungliga slottet i Stockholm. Men nu har alltså styrelsen i Ourliving ansökt om konkurs för Solarfuture vid Malmö tingsrätt.

Solarfuture har varit underfinansierat över tid på grund av långa projekttider som binder kapital och som lett till en ökad skuldsättning i bolaget. Konkursen och underfinansieringen har påverkat Ourliving i så hög grad att styrelsen bedömer det nödvändigt att genomföra en företagsrekonstruktion.

– Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden. Solarfuture har ackumulerat skulder över tid och dragits med goodwill-nedskrivningar. Det har bidragit negativt med skuldsättning i moderbolaget och det är nu inte hållbart längre, säger den avgående vd:n Henrik Jarl.

Två miljoner kronor är garanterade av befintliga aktieägare i en kommande emission och huvudägarnas befintliga lån till bolaget, som uppgår till 2,35 Mkr kronor, konverteras till ägarkapital som en del i rekonstruktionsplanen.

Samtidigt har Ourliving slutfört ett besparingsprogram där bland annat flera anställda fått lämna. Och trots turerna bedömer styrelsen att Ourliving efter rekonstruktionen når de finansiella mål som Rapidus tidigare skrivit om.

– Baserat på dessa åtgärder och en stark tillväxt i Boappa så tror vi på lönsamhet och positivt kassaflöde under det fjärde kvartalet i år, säger Henrik Jarl.

Att han skulle lämna Ourliving på grund av situationen i bolaget eller att han är borttvingad från vd-posten förnekas bestämt.

– Jag lämnar på eget bevåg. Nu är mitt fokus att slutföra ett antal uppgifter för att ta OurLiving mot lönsamhet och lämna över till min ersättare. Jag har en klar plan för vad jag ska göra efter sommaren, men det är inget jag kan berätta om nu, säger Henrik Jarl.

Stina Åkesson blir tillförordnad vd i Ourliving. Hon jobbar i dag som IR-chef på Softhouse, som är det största ägarbolaget till OurLiving.

Ourliving har i skrivande stund ett börsvärde på 11 Mkr.

Martin Linderoth

Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.