måndag 20 maj 2024

inloggad som

Ny optimism i Precise

|  
|  

Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

Under tisdagen rusade aktien med 61 procent – möjligen som svar på de senaste månadernas nyheter kombinerat med aktiens låga pris. Vid stängning stod aktien i 1,80 kronor.

Lundabolaget Precise Biometrics har mjukvaror för finger- och ansiktsigenkänning som licensieras ut mot royalty-betalning till producenter av mobiltelefoner, bilar och bärbara datorer. Sedan några veckor finns även mjukvara för identifiering via handflatan i produktlistan.

– En stor del av våra intäkter har varit kopplade till mobiltelefoner och där har det varit tufft på marknaden de senaste två åren. Dessutom sjönk våra försäljningsvolymer ganska drastiskt på grund av pandemin. Nu vänder marknaden för mobiltelefoner och kommer av allt att döma växa, säger bolagets vd Joakim Nydemark.

Bolaget har haft en lång resa sedan starten 1997 och det stora genombrottet har inte kommit än. Försäljningen har legat mellan 60 och 100 Mkr de senaste åren med negativt resultat. Förra årets omsättning landade på runt 75 Mkr med ungefär minus 25 Mkr i resultat och EBITDA minus 1,7 Mkr.

Joakim Nydemark fortsätter:

– Vi har också breddat produktportföljen med mjukvaror till fler produkttyper, som bilar och bärbara datorer, och vi får nya kundsegment i och med våra relativt nya besöks- och accessystem som ger återkommande intäkter i form av månatliga avgifter.

När det gäller mobiltelefoner tror Joakim Nydemark att företaget har en stor konkurrensfördel.

– Vi är den ena av endast två leverantörer i världen som har mjukvara som klarar av avläsning av exempelvis fingrar med hjälp av ultraljud, något som kommer att användas mer och mer då nuvarande optiska metod inte fungerar i de nyare generationerna av mobiltelefoner.

Elisabet Ottosson

Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.