tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Thule och Duni åt skilda håll

|  ,
|  ,

Både Thule och Duni föreslog höjd utdelning i rapporterna i fredags, men aktierna gick åt olika håll.

Fritidspryl-företaget Thule redovisar en försäljning på 1.566 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Det var en minskning med 5,2 procent. Rörelseresultatet förbättrades dock från 4 Mkr till 53 Mkr, vilket gav en marginal på 3,4 procent. Styrelsen föreslår att utdelningen höjs från 9,20 kronor per aktie till 9,50 kronor. Det motsvarar en direktavkastning på 3,2 procent, räknat på aktiekursen på måndagmorgonen. Aktien steg på fredagen.

”Försäljningen i det fjärde kvartalet, årets minsta, minskade med 6 procent (konstant valuta) jämfört med samma period föregående år. Kvartalet påverkas väsentligt av den förväntade försäljningsminskningen inom RV Products (Recreational Vehicles), där branschen genomgår en svagare period. I övrigt drevs tillväxten i huvudsak av nya Thule-produkter”, skriver vd Mattias Ankarberg i rapporten.

Duni
Även servettbolaget Duni föreslår en höjd utdelning, från 3 kronor per aktie till 5 kronor. Det ger en direktavkastning på 4,9 procent. Aktiemarknaden reagerade dock negativt på bolagets rapport.

Försäljningen stannade på 1.971 Mkr i fjärde kvartalet, i princip oförändrat. Organiskt var det dock en minskning med 5 procent. Rörelseresultatet ökade med 25 procent till 191 Mkr. Det gav en marginalhöjning från 5,1 procent till 8,7 procent.

”Året har präglats av en stabilare marknad med tillväxt och ökad lönsamhet som följd. Fokus har legat på att hantera förhållandet mellan pris och kostnader i en stigande och sedan delvis sjunkande inflationsmiljö, skriver vd Robert Dackeskog i rapporten, och fortsätter:

”Trots en turbulent omvärld, som resulterat i minskat utrymme i hushållsekonomin för många konsumenter, har människor fortsatt att äta ute. Tillväxten, i relation till tidigare två år, har nu dock dämpats beroende på den kraftiga ökning i efterfrågan som uppstod i samband med pandemin.”

Gunnar Wrede

Både Thule och Duni föreslog höjd utdelning i rapporterna i fredags, men aktierna gick åt olika håll.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Aktieras och vd-byte

    Kjell Group och Swedencare föll hårt på sina kvartalsrapporter. Hansa Biopharma byter vd och det gav också en kraftig kursreaktion, men åt vilket håll?

  • Börstrauma i skånska industriföretag

    Stockholmsbörsen öppnade på måndagen med ett ras i nivå med Lehman Brothers-kraschen 2008. Rapidus har ringt runt och frågat de stora skånska industriföretagen hur de påverkas av handelskriget.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • Stark avslutning på 2024 för Lime

    Lundabolaget Lime Technologies avslutade 2024 starkt, med en tillväxt på 19 procent. – En mer optimistisk känsla på marknaden avslutar året, skriver Nils Olsson i rapporten. Men alla bolag i dagens rapportflod visar inte samma tillväxt.

  • Peab andas optimism

    Byggbolaget Peab ökade omsättningen i fjärde kvartalet. ”Årets sista kvartal var starkt och visade på att vi åter är i tillväxt”, skriver vd Jesper Göransson i rapporten. Men i dagens rapportflod finns även ett par rejäla magplask.

  • Alfa Laval gjorde marknaden besviken

    Skånes största börsbolag, Alfa Laval med vd Tom Erixon, levererade organisk tillväxt och rekordstort kassaflöde i fjärde kvartalet. Trots det föll aktien på rapporten. Det gjorde även fettbolaget AKK.