tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kritiserat fetmabolag växer så det knakar

|  
|  

Lundabolaget Yazen får kritik bland annat för att behandla överviktiga på bekostnad av diabetessjuka. Men verksamheten växer i raketfart. Bolaget förbereder lansering i Tyskland och Nederländerna.

Under 2023 växte den digitala överviktskliniken Yazen med tusentals procent. Omsättningen steg från 2,2 miljoner kronor till över 55 Mkr. Från att ha haft strax under 1.000 patienter i december 2022 har bolaget nu över 10.000 patienter och expanderar till flera europeiska länder.

Personalstyrkan, som förutom läkare och sjuksköterskor även består av dietister och psykologer, har tiofaldigats det senaste året.

– Just nu är 100 personer anställda i bolaget, motsvarande 60 heltidare, berättar Yazens vd, Fredrik Meurling.

Yazen, som startades i Lund år 2021 av bland andra Min Doktor-grundaren Magnus Nyhlén, har expanderat till Norge, Spanien och England och tagit in totalt 38,3 Mkr från bland andra Luminar Ventures, Smile och Fåhraeus Startup & Growth.

– Nu håller vi på med förberedelser för lansering i Holland och Tyskland, berättar Fredrik Meurling.

Bolaget går dock fortfarande med förlust.

– Vi är ett växande bolag som använder alla pengar vi har för att bygga ut vår tjänst och attrahera patienter genom marknadsföring. Vårt mål är att minst tredubbla omsättningen 2024, säger Fredrik Meurling.

Som patient börjar man med att svara på frågor om sin hälsostatus, längd och vikt i Yazens app. Efter att en sjuksköterska läst igenom svaren och räknat ut ett BMI får patienten svar om behandlingen passar och i så fall tid för provtagning. Behandlingen innehåller förutom medicinering samtal med dietist, ett individuellt träningsprogram, coachning och psykologsamtal vid behov.

Yazen har haft det hett om öronen senaste månaderna. Kritik har riktats mot bolaget i flera medier som bland annat rapporterat att bolaget skriver ut potenta läkemedel utan fysiskt möte och att Inspektionen för vård och omsorg inlett en granskning av företaget.

Dessutom har affärsmodellen kritiserats för att medicinerna som skrivs ut (GLP-1 analoger som till exempel Ozempic från Novo Nordisk) är en bristvara och borde gå till diabetiker istället för till överviktiga.

Fredrik Meurling säger att de tar kritiken på allvar och är väldigt noga med att bara ta emot patienter som har ett medicinskt behov av behandling utifrån sitt BMI och eventuell komorbiditet (tex hjärt- och kärlsjukdomar).

– Vi tycker inte att man ska ställa patientgrupper mot varandra. Både diabetiker och obesa kan ha lika stort behov och nytta av denna typ av läkemedel. Bristen på läkemedel är ett globalt problem. Vi hoppas verkligen att läkemedelsbolagen lyckas öka sin produktion och allokera mer av produktionen till Europa. Vi ser fantastiska resultat och tycker att det här är en revolution för överviktsbehandlingen, som förändrar livet för så många, säger Fredrik Meurling.

Cajsa Jonasson

Fotnot: Christer Fåhraeus, som står bakom Fåhraeus Startup and Growth, är majoritetsägare i Rapidus.

Lundabolaget Yazen får kritik för att behandla överviktiga på bekostnad av diabetessjuka. Men verksamheten växer i raketfart. Bolaget förbereder lansering i Tyskland och Nederländerna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Yazen blir allt tyngre

    Den Malmöbaserade digitala viktminskningsklinken Yazen ökade omsättningen rejält i fjol, men ökar också förlusten. Vd Fredrik Meurling lägger ut den fortsatta färdriktningen för Rapidus. Så mycket räknar han med att växa i år.