torsdag 21 november 2024

inloggad som

Extra: Hövding ansöker om konkurs

|  
|  

Styrelsen i Hövding Sverige AB har beslutat att ansöka om att försätta bolaget i konkurs. Konkursansökan lämnades in idag den 21 december 2023 till Malmö tingsrätt.

Orsaken till konkursansökan är att Konsumentverket den 1 november 2023 ålade bolaget med ett tillfälligt försäljningsstopp och därefter den 15 december 2023 meddelade ett permanent försäljningsstopp och återkallelse för produkten Hövding 3.

Hövding delar inte Konsumentverkets slutsats och har överklagat beslutet. På torsdagen kom besked att Förvaltningsrätten bifaller Hövdings begäran om inhibition, vilket river upp Konsumentverkets beslut om omedelbart säljstopp och återkallelse och gör att Hövding 3 fortsatt kan säljas.

Trots det väljer bolaget att ansöka om konkurs.

– Den renomméskada som redan Konsumentverkets tillfälliga säljstopp innebar, är så omfattande att styrelsen inte ser att det finns en grund för att driva bolaget vidare. Genom en konkurs finns värden för andra att driva vidare, säger Hövdings vd Sofia Svensson till Rapidus.

Vad händer nu med organisationen?

– Hövding har ett 40-tal anställda. Men nu är det inte min sak att driva bolaget längre. Det får en konkursförvaltare ta över, säger Sofia Svensson.

Tepe-arvtagaren Joel Eklund köpte ut Hövding från börsen för cirka ett år sedan och var fram till konkursen ensam ägare till bolaget. Priset för aktierna var då 580 miljoner kronor. Efter det har Hövding även inneburit nedskrivningar i 100-miljonersklassen i hans privata investmentbolag Fosielund.

Gunnar Wrede

Styrelsen i Hövding Sverige AB har beslutat att ansöka om att försätta bolaget i konkurs. Konkursansökan lämnades in idag den 21 december 2023 till Malmö tingsrätt.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.