onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dignitana på väg mot genombrott

|  
|  

Skalpkylningsföretaget Dignitana har nått en milstolpe. Vd Catarina Mård Löwenadler hoppas den ska leda till försäljningsgenombrott i USA. Samtidigt skjuter hon fram tidpunkten för positivt kassaflöde.

Nyligen fick bolaget ett godkännande av en federal försäkringsenhet som innebär att skalpkylning för att minska håravfall nu är en standardbehandling vid cellgiftsbehandling i sju amerikanska delstater. Därmed är patienter från 65 års ålder garanterade kostnadstäckning från sina försäkringsbolag.

Dignitanas system Dignicap består av en justerbar kylhätta som är kopplad till en kylmaskin. Hudtemperaturen kyls i etapper och hålls vid lägre temperatur medan behandlingen pågår.

Catarina Mård Löwenadler har tidigare berättat för Rapidus att hon tror på ett positivt kassaflöde innan året är slut. Nu skjuter hon fram tidpunkten.

– Den blir tight att nå. Men under nästa år räknar vi med ett positivt kassaflöde för hela verksamheten, det har vi så gott som redan i USA, säger hon och fortsätter:

– Det tar tid innan beslutet ger effekt i våra siffror. Klinikerna ska nu lägga om processerna och börja köpa in våra kylhättor, vilket patienterna tidigare fått göra själva. Övriga delstater tittar ofta på hur de andra staterna gör så vi har stor förhoppning om att det här sprider sig.

I oktober ingick bolaget ett försäljnings- och marknadsföringsavtal med Infusystem, en distributör som täcker majoriteten av cancerklinikerna i USA. Men kunskapen om skalpkylning är låg.

– Hittills har endast tre-fyra procent av de amerikanska patienterna fått använda metoden, så det finns en stor potential. Därför har vi ett industrisamarbete med Paxman, en av våra konkurrenter, om att med gemensamma krafter öka den generella kunskapen om behandlingen.

I Skåne kan man inte få skalpkylning vid cellgiftsbehandling.

– Tyvärr finns det inget Dignicap-system i Skåne. Vi skulle gärna hjälpa till att sponsra en enhet, men på regionkliniken har man stoppat nyinköp. Däremot finns vårt senaste system på en Stockholmsklinik och den tidigare versionen finns på tre andra svenska sjukhus.

Dignicap finns nu i 260 kliniker i USA och på sjukhus i 30-talet andra länder. Under Q3 ökade bolagets nettoomsättning med 19 procent jämfört med samma period förra året. Nettoomsättningen var 22 miljoner kronor med ett nettoresultat på minus 3 miljoner.

Elisabet Ottosson

Skalpkylningsföretaget Dignitana har nått en milstolpe. Vd Catarina Mård Löwenadler hoppas den ska leda till försäljningsgenombrott i USA. Samtidigt skjuter hon fram tidpunkten för positivt kassaflöde.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.