torsdag 21 november 2024

inloggad som

Life science-bolagens emissionsfacit

Rapidus har gjort en kartläggning av nyemissioner bland skånska life science-bolag under andra halvåret i år. Så här mycket är bolagen antingen färdiga med, eller på väg att resa.

Behovet av nytt kapital till de skånska noterade life science-bolagen består, trots en låg riskvilja bland investerarna. Rapidus har räknat ihop över 700 miljoner kronor i nyemissioner under andra halvåret i år.

Det är totalt 19 bolag som aviserat eller genomfört kapitalanskaffningar i höst om totalt 710 miljoner kronor före emissionskostnader. Dessutom tillkommer teckningsoptioner som kan ge stora summor framöver.

Mest pengar söker Prolight Diagnostics där styrelsen både beslutat om en företrädesemission på 99 miljoner kronor och föreslagit en riktad nyemission om 21 miljoner kronor. Prospekt kommer i slutet av november.

Medicinteknikbolaget Medimi i Lund öppnar snart sin runda för att resa 26,5 miljoner kronor. Bolaget ska accelerera kommersialiseringen på de nordiska marknaderna och bygga upp ett lager av sin medicinhanteringsrobot Medimi Smart.

– Vi har redan en etablerad försäljning i framför allt Danmark där vi har flera kommersiella avtal med kommuner, regioner och privata vårdgivare. Nu ska vi också etablera oss i Sverige, Finland och Norge där vi har pilotprojekt på gång, säger Medimis vd Johan Wiesel.

Av de aktuella bolagen har hittills 13 stängt sina rundor och tillsammans fått in 380 miljoner kronor. Över hälften av kapitalanskaffningsrundorna var riktade nyemissioner eller hade en stor del av summan garanterad. Den genomsnittliga teckningsgraden var lite över 80 procent.

– Deltagandegraden har varit ganska låg under hösten och är nu något uppgående, men har inte nått normalläge. För inte så länge sedan blev nyemissionerna ofta fulltecknade. Nu är det vanligt att garanterna får stå för en stor del av summan. Riskbenägenheten är inte samma som för några år sedan, säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

Han påpekar att årliga kapitalanskaffningar skapar viss trötthet hos aktieägarna, som med nuvarande ränteläge kan välja att placera pengarna på annat sätt och att viljan att ta den generellt höga risken i life science-sektorn för närvarande är låg.

– Flera av bolagen i sektorn har för närvarande konstlat låga värderingar och många av dem tar in ett mindre belopp än vad de har behov av för att försöka rida ut stormen. Det finns bara en viss mängd kapital på marknaden. Frågorna vi får nu från bolagen handlar ofta om hur de ska göra och om det är rimligt att trycka nya aktier med avsevärd rabatt för att locka investerare. Det kan bli en ond spiral, säger Oscar Ahlgren.

Som kuriosa kan nämnas att till ”rätt” bolag finns mycket kapital på marknaden. Nyligen reste läkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum i Solna över 6 miljarder kronor i en företrädesemission.

Elisabet Ottosson

Rapidus gör inte anspråk på att listan på kapitalbehov hos skånska life science-bolag är fullständig.

BolagAviserad summa (MSEK) före emissionskostnader, exkl. teckningsoptioner
Sensodetect19,4
Prolight Diagnostics119,0
Medimi26,5
Active Biotech51,0
Acousort24,8
Cyxone36,3
Pharma Lundensis9,0
Scandinavian Chemotech15,0
Cantargia59,0
Acucort30,0
Synact Pharma60,5
Amniotics25,0
Acarix54,3
Duearity26,0
Iconovo19,2
Braincool60,0
Arcede Pharma13,0
Enorama Pharma62,7
SUMMA710,7

Rapidus har gjort en kartläggning av nyemissioner bland skånska life science-bolag under andra halvåret i år. Så här mycket är bolagen antingen färdiga med, eller på väg att resa.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.