fredag 22 november 2024

inloggad som

Active Biotech kämpar vidare

|  
|  

Active Biotech hade knappt 6 miljoner kronor i kassan vid utgången av september. Nu ska bolaget genomföra en företrädesemission om 51 miljoner kronor.

Nyemissionen omfattas av tecknings- och garantiåtaganden om cirka 28 miljoner kronor från ägarna M.G.A. Holding, Peter Thelin privat och via Sjuenda Holding samt Tredje- och Fjärde AP-fonderna.

– I nuläget är en företrädesemission den bästa möjligheten för oss att finansiera verksamheten. Vi fortsätter att utvärdera olika finansieringsmöjligheter – för ett litet bioteknikföretag som vårt är detta en ständigt pågående process. Marknadsklimatet är pressat just nu men vi har bra huvudägare som varit med oss länge genom många finansieringsrundor, säger bolagets vd Helén Tuvesson och fortsätter:

– Pengarna räcker för vår verksamhet under hela 2024.

Active Biotechs läkemedelskandidater tasquinimod och laquinimod var tidigare utlicensierade till två stora läkemedelsbolag, då som behandling av sjukdomarna prostatacancer respektive multipel skleros, MS. Bolagen valde dock att inte gå vidare efter
fas 3-studierna och Active Biotech fick tillbaka rättigheterna.

– Det har plöjts ner stora summor pengar – det handlar om över 1 miljard kronor per projekt. Båda läkemedelskandidaterna visade effekt i fas 3-studierna, men inte tillräckligt god effekt i de aktuella indikationerna. Nu äger vi jättestora datapaket från kliniska studier som efter genomgång gjorde att vi bestämde oss för att fortsätta utveckla projekten – men för andra indikationer där vi bedömer det är bättre chans att lyckas, säger Helén Tuvesson.

Nu har Active Biotech tre projekt. Det är huvudprojektet tasquinimod som nu utvecklas för olika typer av blodcancer, laquinimod mot inflammatoriska ögonsjukdomar samt naptumomab, en immunterapi för lungcancer och solida tumörer. Naptumomab är utlicensierat till ett läkemedelsföretag, NeoTX, som finansierar utvecklingsarbetet.

– Vårt fokus är i nuläget tasquinimod för den ovanliga blodcancern myelofibros, där vi planerar att starta två fas 2-studier under 2024. När det gäller laquinimod-projektet har vi fått bra resultat från fas 1-studien och har beslutat att inte starta den kliniska fas 2-studien förrän vi har ett partnerskap på plats.

Bolaget startade på 1980-talet och har sedan dess gått igenom ägarbyten, omstöpningar och nedskärningar. Det finns i Lund, har åtta anställda och ett antal konsulter.

Elisabet Ottosson

Active Biotech hade knappt 6 miljoner kronor i kassan vid utgången av september. Nu ska bolaget genomföra en företrädesemission om 51 miljoner kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.