torsdag 21 november 2024

inloggad som

Omvänd vinstvarning från Camurus

|  
|  

Camurus, med vd Fredrik Tiberg, ser ut att ta fart på allvar efter 20 års verksamhet. Läkemedelsbolaget i Lund höjer sin intäktsprognos med runt 100 miljoner kronor för helåret.

Intäkterna prognostiseras nu till 1.640-1.720 miljoner kronor för helåret. Även resultatet före skatt höjs med samma summa till 525-600 miljoner kronor. Det är en rejäl ökning jämfört med förra årets resultat före skatt på 73 miljoner kronor. Året dess för innan var siffran minus 112 miljoner.

– Alla våra verksamheter går starkt i år. Framför allt har vi en ökad försäljning i Europa och Australien av Buvidal, men även marginalerna har förbättrats i och med volymfördelarna. Till det kommer valutaeffekter. Dessutom ingår en engångsintäkt på 35 miljoner dollar från vår amerikanska partner, säger Fredrik Tiberg, vd och koncernchef för Camurus.

Camurus läkemedel mot måttligt till svårt opioidberoende lanserades 2019 i Europa och Australien under varumärket Buvidal. Läkemedlet baseras på en aktiv substans som redan marknadsförs av andra aktörer. Det Camurus har gjort är att utveckla en annorlunda formulering av substansen som ger en långsammare frisläppning i kroppen, vilket i stället för daglig dosering medger vecko- eller månadsdosering.

–  Kliniska data i jämförelse med dagens standardbehandling visar att vårt läkemedel ger bättre behandlingseffekt. Dessutom blir behandlingen enklare för patienterna jämfört med daglig medicinering.

Hittills har en bra bit över 40.000 patienter behandlats med Buvidal. Målet är att om ett par år mer än fördubbla den siffran, uppger Fredrik Tiberg. I USA finns uppskattningsvis sex miljoner opioidberoende personer och det sker 80.000 dödsfall i opioidöverdoser årligen, medan det i Europa finns runt 1,3 miljoner som är opioidberoende, varav hälften behandlas, enligt bolaget.

I september i år lanserades samma läkemedel på den amerikanska marknaden under varumärket Brixadi och marknadsförs av Camurus amerikanska licenspartner Braeburn. Därutöver håller Camurus på att förbereda sig inför en planerad lansering av nästa läkemedelskandidat, mot tillväxthormonsjukdomen akromegali, vilket skall ske i egen regi.

– En av våra större satsningar är att vi håller på att bygga upp en amerikansk organisation för att vara redo för kommersialisering av våra kommande produkter som nu testas i klinisk fas 3. 

Efter läkemedlet mot akromegali beräknar Camurus lansera ett läkemedel mot vissa långsamtväxande cancertumörer i mage och tarm.

– Förhoppningen är att vi får ett FDA-godkännande för vårt akromegaliläkemedel i slutet av nästa år, med efterföljande lansering. Fas 3-studien inom cancersjukdomen kan vara klar om två år och då lanseras 2026. Vi har globala ambitioner, studierna sker i många länder. I år investerar vi 600 miljoner kronor i vår kliniska utveckling – och trots det har vi positiva ekonomiska resultat.

Läkemedelsutveckling tar tid. Camurus startade sin utveckling för 20 år sedan och noterade bolaget 2015. Huvudkontor och huvuddelen av utvecklingen finns i Lund.

– Vi har haft en långsiktig finansiär i ryggen. Den starka positiva ekonomiska utvecklingen kom när vi introducerade Buvidal på marknaden, och det är kul att det går så bra.

Aktien steg på tisdagen med fem procent och börsvärdet är nu 17,8 miljarder kronor. Största ägare är Sandberg Development med nära 40 procent.

Elisabet Ottosson

Camurus höjer sin intäktsprognos med runt 100 miljoner kronor för helåret.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.