måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mycket snacks och lite hockey för Percy Nilsson

Att hyra Malmö Arena har blivit en dyr historia för Malmö Redhawks, som går på knäna när Percy Nilssons arenabolag inte delar med sig av kringförsäljningen. 

Säsongen i ishockeyns högsta serie har börjat blandat för Malmö Redhawks, som förra säsongen slutade sist i tabellen. Efter två inledande bortaförluster har man nu tagit två segrar hemma i Malmö Arena.

I en intervju med Rapidus inför säsongspremiären konstaterade Redhawks ordförande Mats Larsson att klubben ligger i botten av ligan när det gäller intäkter, vilket direkt påverkar den sportsliga satsningen. Som den enskilt största faktorn pekade han på avtalet med Malmö Arena. Redhawks har inga intäkter från mat och dryck på matchdagar, dessa tar Percy Nilssons arenabolag Parkfast.

– Vi hade gärna försökt förhandla med arenabolaget om att ta över försäljningen i kioskerna och restaurangerna, men det är en del av deras basinkomst och det måste vi respektera, sade han då.

Mats Larsson menade vidare att konkurrenterna drar in från 25 miljoner upp till 60 miljoner kronor i den här delen samtidigt som Redhawks är ”underfinansierat”.

– För Malmö Redhawks långsiktiga överlevnad och konkurrensförmåga är det en av de absolut ojämförligt viktigaste parametrarna att vi får upp vår omsättning med mellan 20 och 30 miljoner.

Flera medier har rapporterat att även Frölunda drabbas av ett upplägg med dyr arenahyra, utan inkomster för kringförsäljningen. En rad personkopplingar gör dock Redhawks situation speciell:

I Malmö Redhawks Ishockey AB, bolaget som driver herrlagets elitverksamhet i hockeyns högsta serie, har den ideella föreningen IF Malmö Redhawks knapp röstmajoritet. Resten av rösterna – och mer än 90 procent av kapitalet – kontrolleras av ett holdingbolag där just Percy Nilsson och fastighetsentreprenören Greg Dingizian hör till de största delägarna.

Percy Nilsson och Greg Dingizian är också de två största ägarna i fastighetsbolaget Doxa som äger fastigheten arenakvarteret och där Greg Dingizian sitter styrelsen. Dessutom valdes nyligen Patrik Melin, finanschef på Doxa, in i Redhawks styrelse.

Men Doxa har inga avtal direkt med Redhawks. Patrik Melin hänvisar till Percy Nilssons arenabolag Parkfast som är Doxas hyresgäst och driver arenans verksamhet. Percy Nilsson sitter alltså på alla stolar i sammanhanget. Han hänvisar dock alla frågor kring Redhawks avtal till Parkfasts vd Karin Mårtensson.

– I nuvarande avtal har vi tydliga skrivningar gällande den ekonomiska fördelningen av intäkter kopplade till biljetter, mat och dryck, kommersiella rättigheter, sponsorintäkter med mera. Jag tror att i grunden är detta en bra modell utifrån att vi drivs i helt skilda bolagsstrukturer, säger hon och fortsätter:

– Alla intäkter från alla intäktskällor är viktiga för Malmö Arena, som drivs helt i privat regi. Det finns också oerhört höga kostnader förknippade med att driva en stor multiarena. 

Karin Mårtensson säger att arenabolagets verksamhet ska fungera för många olika typer av arrangörer och målgrupper, inte enbart Redhawks matcher.

Hur viktigt är egentligen Redhawks för arenan?

– Malmö Redhawks ligger oss alla väldigt varmt om hjärtat, inte minst bevisas detta av Percy Nilssons stora engagemang för klubben genom åren. Hittills har vår affärsplan byggt på att vi ska ha ett hockeylag på elitnivå som en basverksamhet vilken arenans organisation och säsongsplanering utgår ifrån. Det skulle vara mycket, mycket tråkigt att behöva ställa om verksamheten till något annat.

Ola Nilsson

Att hyra Malmö Arena har blivit en dyr historia för Malmö Redhawks, som går på knäna när Percy Nilssons arenabolag inte delar med sig av kringförsäljningen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.