torsdag 21 november 2024

inloggad som

Heimstaden vräker ut danska fastigheter

|  
|  

Den Malmöbaserade fastighetsjätten Heimstaden säljer fastigheter i Danmark för uppemot 4,5 miljarder kronor.

Försäljningarna i Danmark sker till följd av en hög skuldsättning, som i samband med ränteuppgången börjat gröpa ur bolagets finanser. Som riksmedia har rapporterat är även svenska pensionsförvaltare på väg att dras med i krisen, främst jätten Alecta.

Rapidus har tittat på Heimstadens danska räkenskaper och den danska avyttringen sker mot bakgrund av blodröda siffror.

På bara några år har Heimstaden köpt danska hyresbostäder för 50 miljarder danska kronor. En stor del av dem finns i Köpenhamn och fanns med i den portfölj av fastigheter som Heimstaden köpte av Akelius 2021. Heimstadens danska bolag, Heimstaden Bostad Invest 9, har femfaldigat ett negativt resultat mellan 2021 och 2022 – från minus 90 miljoner till minus 525 miljoner danska kronor.

Christian Fladeland, vice vd och investeringschef för Heimstaden, har nu meddelat att de danska förvärven har pausats och att en försäljning av danska bostäder är på gång.

Frederik Stentoft Berling, kommunikationschef för Heimstaden i Danmark, förklarar för Rapidus:

– Vi förväntar oss en försäljning av 5.000 lägenheter i Danmark, av mer än 20.000. Det finns goda försäljningsmöjligheter, särskilt på den danska sidan av Öresund, så vi påbörjar avyttringen i Danmark. Vi måste titta på andra marknader också, men det är tidigt i processen. Försäljning i Danmark sker under lång tid och endast i samband med hyresgästers utflyttning. Totalt ger det oss 2-3 miljarder danska kronor, säger Frederik Stentoft Berling.

Avyttringen i Danmark är förvånande, eftersom Heimstaden i Danmark i danska medier i början av augusti förnekade att det skulle ske. Det är en ny strategi från koncernchef Helge Krogsbøl som den 1 januari i år ersatte Patrik Hall efter tre år av växande underskott.

Heimstadens försäljning kommer dock vid en kritisk tidpunkt i Danmark. Det pågår just nu en skandal om fel i offentliga fastighetsvärderingar – och följande osäkerhet om fastighetsskatt.

Heimstaden Bostad köpte 2021 Akelius hela fastighetsportfölj för 92 miljarder kronor. I portföljen fanns fastigheter i Sverige, Danmark och Tyskland. Bolaget är med 161.000 hyresbostäder i nio länder näst störst i Europa på bostadsfastigheter och i särklass störst i Sverige. Efter köpet av Akeliusportföljen fick Heimstaden över 200 miljarder kronor i skulder, på vilka räntorna snabbt blivit alltmer betungande.

Heimstadens huvudägare är norrmannen Ivar Tollefsen samt de svenska pensionsbolagen Alecta, Folksam och KPA Pension.

Totalt äger svenska fastighetsbolag danska fastigheter värda 150 miljarder danska kronor. Heimstaden är störst i Danmark med fastigheter värda 48,2 miljarder danska kronor. Övriga svenska fastighetsbolag i Danmark är Wihlborgs, Balder, Castellum, Corem och SBB.

Keld Broksø

Fastighetsjätten med huvudkontor i Malmö säljer fastigheter i Danmark för uppemot 4,5 miljarder kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?