lördag 2 december 2023

inloggad som

Heimstaden vräker ut danska fastigheter

|  
|  

Den Malmöbaserade fastighetsjätten Heimstaden säljer fastigheter i Danmark för uppemot 4,5 miljarder kronor.

Försäljningarna i Danmark sker till följd av en hög skuldsättning, som i samband med ränteuppgången börjat gröpa ur bolagets finanser. Som riksmedia har rapporterat är även svenska pensionsförvaltare på väg att dras med i krisen, främst jätten Alecta.

Rapidus har tittat på Heimstadens danska räkenskaper och den danska avyttringen sker mot bakgrund av blodröda siffror.

På bara några år har Heimstaden köpt danska hyresbostäder för 50 miljarder danska kronor. En stor del av dem finns i Köpenhamn och fanns med i den portfölj av fastigheter som Heimstaden köpte av Akelius 2021. Heimstadens danska bolag, Heimstaden Bostad Invest 9, har femfaldigat ett negativt resultat mellan 2021 och 2022 – från minus 90 miljoner till minus 525 miljoner danska kronor.

Christian Fladeland, vice vd och investeringschef för Heimstaden, har nu meddelat att de danska förvärven har pausats och att en försäljning av danska bostäder är på gång.

Frederik Stentoft Berling, kommunikationschef för Heimstaden i Danmark, förklarar för Rapidus:

– Vi förväntar oss en försäljning av 5.000 lägenheter i Danmark, av mer än 20.000. Det finns goda försäljningsmöjligheter, särskilt på den danska sidan av Öresund, så vi påbörjar avyttringen i Danmark. Vi måste titta på andra marknader också, men det är tidigt i processen. Försäljning i Danmark sker under lång tid och endast i samband med hyresgästers utflyttning. Totalt ger det oss 2-3 miljarder danska kronor, säger Frederik Stentoft Berling.

Avyttringen i Danmark är förvånande, eftersom Heimstaden i Danmark i danska medier i början av augusti förnekade att det skulle ske. Det är en ny strategi från koncernchef Helge Krogsbøl som den 1 januari i år ersatte Patrik Hall efter tre år av växande underskott.

Heimstadens försäljning kommer dock vid en kritisk tidpunkt i Danmark. Det pågår just nu en skandal om fel i offentliga fastighetsvärderingar – och följande osäkerhet om fastighetsskatt.

Heimstaden Bostad köpte 2021 Akelius hela fastighetsportfölj för 92 miljarder kronor. I portföljen fanns fastigheter i Sverige, Danmark och Tyskland. Bolaget är med 161.000 hyresbostäder i nio länder näst störst i Europa på bostadsfastigheter och i särklass störst i Sverige. Efter köpet av Akeliusportföljen fick Heimstaden över 200 miljarder kronor i skulder, på vilka räntorna snabbt blivit alltmer betungande.

Heimstadens huvudägare är norrmannen Ivar Tollefsen samt de svenska pensionsbolagen Alecta, Folksam och KPA Pension.

Totalt äger svenska fastighetsbolag danska fastigheter värda 150 miljarder danska kronor. Heimstaden är störst i Danmark med fastigheter värda 48,2 miljarder danska kronor. Övriga svenska fastighetsbolag i Danmark är Wihlborgs, Balder, Castellum, Corem och SBB.

Keld Broksø

Fastighetsjätten med huvudkontor i Malmö säljer fastigheter i Danmark för uppemot 4,5 miljarder kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad