måndag 20 maj 2024

inloggad som

Prisjakt-grundaren på ny prisjakt

|  ,
|  

Prisjakt-grundaren från Ängelholm, Jonas Bonde, har fått sitt bolag Car Info Nordic lönsamt efter sju år och 20 miljoner kronor i förluster.

– Mitt mål är samma som på Prisjakt: 40 procent tillväxt och 40 procent marginal. Tillväxt är viktigt för då kan man satsa, säger Jonas Bonde som startade Prisjakt år 2000.

Sex år senare sålde han och kompanjonen Franz Hänel till Schibsted. Prisjakt sitter kvar i Ängelholm, bara några hundra meter från Car Info Nordics kontor. Prisjakt omsatte 2022 322 Mkr med en vinst efter finansnetto på 52,9 Mkr.

Försäljningen av Prisjakt gav startkapital till ett nytt projekt, Car.info. De startade 2014 och ingen fattade vad de sysslade med. De första tre åren var omsättningen noll och efter sju år var det samlade rörelseresultatet (EBIT) minus 20,2 Mkr.

– Vi byggde en fet databas, samlade in data huvudsakligen från biltillverkarna men även bilregistret. Det unika är att vi har data ner på enskilda bilar, på reg.-nummernivå. Hundratals egenskaper, säger Jonas Bonde.

På sajten kunde man söka på ett registreringsnummer och se när bilen bytt ägare, besiktigats och miltalsutvecklingen. Men hur skulle de tjäna pengar?

I dag köper Blocket data som underlättar för bilannonsörer. Den stora intäktskällan är dock professionella användare, som bilhandlare och försäkringsbolag.

– Systemet flaggar bilar där mätarställningen sannolikt har modifierats. Car.info blir ett verktyg som minskar riskerna för bilhandlare och spar tid.

Car.info samlar även data när bilar är till salu och säljs. Värderingarna används bland annat av försäkringsbolag för att avgöra vad de ska betala i ersättning för en krockad bil.

Sajten har sex miljoner besök i månaden, men bara drygt 5.000 betalande användare. Månadsavgiften är 500 kr för bilhandlare och mer för försäkringsbolag.

– Vi har en enorm tillväxt på nya konton. Alla stora bilhandlare och försäkringsbolag abonnerar på vår tjänst i dag. Men det finns fortfarande många små bilhandlare kvar. Dessutom är vi nästan helt klara för att lansera i Norge och Finland.

2021 omsatte bolaget 21,7 Mkr och hade för första gången svarta siffror: Rörelseresultatet (EBIT) var 6,3 Mkr. 2022 blev siffrorna 27,6 Mkr respektive 7,7 Mkr. För 2023 är prognosen över 42 Mkr i omsättning och en vinstmarginal på 43 procent.

– Vi har betalat av förlusterna nu och det känns skönt. De första sex-sju åren tog jag och Franz inte ut någon lön men vi har haft anställda som fått lön hela tiden.

I dag arbetar 18 personer för företaget i Sverige och 15 i Poltava, Ukraina, vilket varit tufft sedan den ryska invasionen.

– Ibland jobbar de från skyddsrummet så vi har ordnat datorer med extra lång batteritid. Samtidigt är det viktigt för landet att de kan fortsätta jobba och få in pengar. Vi betalar dem i dollar, säger Jonas Bonde.

Sålde ni Prisjakt för tidigt?

– Det var rätt då, minns IT-kraschen några år tidigare. Vi fick loss pengar, skapade en trygghet för familjerna. Och Schibsted är bra på att ta hand om entreprenörerna, vi jobbade kvar ända till 2013. 

Tänker ni sälja även den här gången?

– Det är väl först nu som folk börjar förstå värdet i det vi byggt. Jag vet att många drömmer om riskkapital men jag tycker att det är skönt att slippa stressen det innebär. Det får hellre ta lite längre tid. Vi har mycket kvar att bygga, säger Jonas Bonde.  

Sölve Dahlgren

Prisjakt-grundaren från Ängelholm, Jonas Bonde, har fått sin nya satsning lönsam – efter sju år och 20 miljoner kronor i förluster.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.