torsdag 3 oktober 2024

inloggad som

Prisjakt-grundaren på ny prisjakt

|  ,
|  

Prisjakt-grundaren från Ängelholm, Jonas Bonde, har fått sitt bolag Car Info Nordic lönsamt efter sju år och 20 miljoner kronor i förluster.

– Mitt mål är samma som på Prisjakt: 40 procent tillväxt och 40 procent marginal. Tillväxt är viktigt för då kan man satsa, säger Jonas Bonde som startade Prisjakt år 2000.

Sex år senare sålde han och kompanjonen Franz Hänel till Schibsted. Prisjakt sitter kvar i Ängelholm, bara några hundra meter från Car Info Nordics kontor. Prisjakt omsatte 2022 322 Mkr med en vinst efter finansnetto på 52,9 Mkr.

Försäljningen av Prisjakt gav startkapital till ett nytt projekt, Car.info. De startade 2014 och ingen fattade vad de sysslade med. De första tre åren var omsättningen noll och efter sju år var det samlade rörelseresultatet (EBIT) minus 20,2 Mkr.

– Vi byggde en fet databas, samlade in data huvudsakligen från biltillverkarna men även bilregistret. Det unika är att vi har data ner på enskilda bilar, på reg.-nummernivå. Hundratals egenskaper, säger Jonas Bonde.

På sajten kunde man söka på ett registreringsnummer och se när bilen bytt ägare, besiktigats och miltalsutvecklingen. Men hur skulle de tjäna pengar?

I dag köper Blocket data som underlättar för bilannonsörer. Den stora intäktskällan är dock professionella användare, som bilhandlare och försäkringsbolag.

– Systemet flaggar bilar där mätarställningen sannolikt har modifierats. Car.info blir ett verktyg som minskar riskerna för bilhandlare och spar tid.

Car.info samlar även data när bilar är till salu och säljs. Värderingarna används bland annat av försäkringsbolag för att avgöra vad de ska betala i ersättning för en krockad bil.

Sajten har sex miljoner besök i månaden, men bara drygt 5.000 betalande användare. Månadsavgiften är 500 kr för bilhandlare och mer för försäkringsbolag.

– Vi har en enorm tillväxt på nya konton. Alla stora bilhandlare och försäkringsbolag abonnerar på vår tjänst i dag. Men det finns fortfarande många små bilhandlare kvar. Dessutom är vi nästan helt klara för att lansera i Norge och Finland.

2021 omsatte bolaget 21,7 Mkr och hade för första gången svarta siffror: Rörelseresultatet (EBIT) var 6,3 Mkr. 2022 blev siffrorna 27,6 Mkr respektive 7,7 Mkr. För 2023 är prognosen över 42 Mkr i omsättning och en vinstmarginal på 43 procent.

– Vi har betalat av förlusterna nu och det känns skönt. De första sex-sju åren tog jag och Franz inte ut någon lön men vi har haft anställda som fått lön hela tiden.

I dag arbetar 18 personer för företaget i Sverige och 15 i Poltava, Ukraina, vilket varit tufft sedan den ryska invasionen.

– Ibland jobbar de från skyddsrummet så vi har ordnat datorer med extra lång batteritid. Samtidigt är det viktigt för landet att de kan fortsätta jobba och få in pengar. Vi betalar dem i dollar, säger Jonas Bonde.

Sålde ni Prisjakt för tidigt?

– Det var rätt då, minns IT-kraschen några år tidigare. Vi fick loss pengar, skapade en trygghet för familjerna. Och Schibsted är bra på att ta hand om entreprenörerna, vi jobbade kvar ända till 2013. 

Tänker ni sälja även den här gången?

– Det är väl först nu som folk börjar förstå värdet i det vi byggt. Jag vet att många drömmer om riskkapital men jag tycker att det är skönt att slippa stressen det innebär. Det får hellre ta lite längre tid. Vi har mycket kvar att bygga, säger Jonas Bonde.  

Sölve Dahlgren

Prisjakt-grundaren från Ängelholm, Jonas Bonde, har fått sin nya satsning lönsam – efter sju år och 20 miljoner kronor i förluster.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

    Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.


  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.