Tandborstföretaget Tepe i Malmö slår de flesta i lönsamhet, även om ordförande Joel Eklund fick se en kraftig nedgång i fjol.
Tepe tillverkar tandborstar och andra munhygienprodukter i egna fabrikslokaler i Fosie i Malmö. Framför allt har bolaget vunnit framgångar med så kallade mellanrumsborstar. Marginalen på dessa produkter torde göra många andra bolagsägare gröna av avund.
Enligt Tepe Mynhygienprodukters årsredovisning för 2022 uppgick försäljningen för första gången till över 1 miljard kronor. Rörelseresultatet blev 275 miljoner kronor. Det ger en rörelsemarginal på 25 procent. Längst ned i koncernens resultaträkning, efter skatt, finns 215 miljoner utdelningsbara kronor – en nettomarginal på nästan 20 procent.
Av årsredovisningen framgår att bolaget betalar en utdelning på 20 Mkr.
Trots det blev resultatet betydligt sämre under 2022 jämfört med 2021, då rörelsemarginalen på en försäljning på 914 Mkr blev 43 procent.
Orsaken till försämringen kommer enligt resultaträkningen från ökade försäljningskostnader och resultat från handel med värdepapper. Värdepappershandeln innehåller en nedskrivning med 163 Mkr.
Tepes vd Hanna Hageberg Hammar har avböjt en intervju med Rapidus. Därför får det vara oklart vad som ligger bakom denna nedskrivning, vad som ligger bakom de ökade försäljningskostnaderna och varför Tepe ägnar sig åt så pass omfattande handel med värdepapper – när ordförande Joel Eklund har ett annat bolag som är helt ägnat åt förmögenhetsförvaltning, nämligen bolaget Fosielund Holding.
Fosielund tog under 2022 en rejäl smäll från utköpet av cykelkrockskyddsföretaget Hövding från börsen. I Fosielunds årsredovisning står att läsa att bolaget tagit en nedskrivning av Hövdingaktierna. Det framgår att det skett en nedskrivning på totalt 105 Mkr, men inte om hela summan avser Hövding.
Summa summarum gjorde Fosielund en förlust före skatt på 397 Mkr. Det kan jämföras med en vinst året innan på 210 Mkr, samt att bolaget inte har gjort under 100 Mkr i vinst sedan 2018.
Förlusten innebar att det egna kapitalet i Foseilund minskade från 1,2 miljarder kronor till 865 Mkr under 2022.
Joel Eklund har inte besvarat Rapidus förfrågan om kommentarer. Tepe hade i snitt 380 anställda under 2022.
Gunnar Wrede