måndag 15 juli 2024

inloggad som

Extrem lönsamhet i Tepe

|  
|  

Tandborstföretaget Tepe i Malmö slår de flesta i lönsamhet, även om ordförande Joel Eklund fick se en kraftig nedgång i fjol.

Tepe tillverkar tandborstar och andra munhygienprodukter i egna fabrikslokaler i Fosie i Malmö. Framför allt har bolaget vunnit framgångar med så kallade mellanrumsborstar. Marginalen på dessa produkter torde göra många andra bolagsägare gröna av avund.

Enligt Tepe Mynhygienprodukters årsredovisning för 2022 uppgick försäljningen för första gången till över 1 miljard kronor. Rörelseresultatet blev 275 miljoner kronor. Det ger en rörelsemarginal på 25 procent. Längst ned i koncernens resultaträkning, efter skatt, finns 215 miljoner utdelningsbara kronor – en nettomarginal på nästan 20 procent.

Av årsredovisningen framgår att bolaget betalar en utdelning på 20 Mkr.

Trots det blev resultatet betydligt sämre under 2022 jämfört med 2021, då rörelsemarginalen på en försäljning på 914 Mkr blev 43 procent.

Orsaken till försämringen kommer enligt resultaträkningen från ökade försäljningskostnader och resultat från handel med värdepapper. Värdepappershandeln innehåller en nedskrivning med 163 Mkr.

Tepes vd Hanna Hageberg Hammar har avböjt en intervju med Rapidus. Därför får det vara oklart vad som ligger bakom denna nedskrivning, vad som ligger bakom de ökade försäljningskostnaderna och varför Tepe ägnar sig åt så pass omfattande handel med värdepapper – när ordförande Joel Eklund har ett annat bolag som är helt ägnat åt förmögenhetsförvaltning, nämligen bolaget Fosielund Holding.

Fosielund tog under 2022 en rejäl smäll från utköpet av cykelkrockskyddsföretaget Hövding från börsen. I Fosielunds årsredovisning står att läsa att bolaget tagit en nedskrivning av Hövdingaktierna. Det framgår att det skett en nedskrivning på totalt 105 Mkr, men inte om hela summan avser Hövding.

Summa summarum gjorde Fosielund en förlust före skatt på 397 Mkr. Det kan jämföras med en vinst året innan på 210 Mkr, samt att bolaget inte har gjort under 100 Mkr i vinst sedan 2018.

Förlusten innebar att det egna kapitalet i Foseilund minskade från 1,2 miljarder kronor till 865 Mkr under 2022.

Joel Eklund har inte besvarat Rapidus förfrågan om kommentarer. Tepe hade i snitt 380 anställda under 2022.

Gunnar Wrede

Tandborstföretaget Tepe i Malmö slår de flesta i lönsamhet. Detta trots att ordförande Joel Eklund fick se en kraftig nedgång i fjol.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Han blir ny vd för Nord-Lock

  Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

 • Stororder till Nolato

  Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

 • Perfekt storm för BE Group

  Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]