onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Extrem lönsamhet i Tepe

|  
|  

Tandborstföretaget Tepe i Malmö slår de flesta i lönsamhet, även om ordförande Joel Eklund fick se en kraftig nedgång i fjol.

Tepe tillverkar tandborstar och andra munhygienprodukter i egna fabrikslokaler i Fosie i Malmö. Framför allt har bolaget vunnit framgångar med så kallade mellanrumsborstar. Marginalen på dessa produkter torde göra många andra bolagsägare gröna av avund.

Enligt Tepe Mynhygienprodukters årsredovisning för 2022 uppgick försäljningen för första gången till över 1 miljard kronor. Rörelseresultatet blev 275 miljoner kronor. Det ger en rörelsemarginal på 25 procent. Längst ned i koncernens resultaträkning, efter skatt, finns 215 miljoner utdelningsbara kronor – en nettomarginal på nästan 20 procent.

Av årsredovisningen framgår att bolaget betalar en utdelning på 20 Mkr.

Trots det blev resultatet betydligt sämre under 2022 jämfört med 2021, då rörelsemarginalen på en försäljning på 914 Mkr blev 43 procent.

Orsaken till försämringen kommer enligt resultaträkningen från ökade försäljningskostnader och resultat från handel med värdepapper. Värdepappershandeln innehåller en nedskrivning med 163 Mkr.

Tepes vd Hanna Hageberg Hammar har avböjt en intervju med Rapidus. Därför får det vara oklart vad som ligger bakom denna nedskrivning, vad som ligger bakom de ökade försäljningskostnaderna och varför Tepe ägnar sig åt så pass omfattande handel med värdepapper – när ordförande Joel Eklund har ett annat bolag som är helt ägnat åt förmögenhetsförvaltning, nämligen bolaget Fosielund Holding.

Fosielund tog under 2022 en rejäl smäll från utköpet av cykelkrockskyddsföretaget Hövding från börsen. I Fosielunds årsredovisning står att läsa att bolaget tagit en nedskrivning av Hövdingaktierna. Det framgår att det skett en nedskrivning på totalt 105 Mkr, men inte om hela summan avser Hövding.

Summa summarum gjorde Fosielund en förlust före skatt på 397 Mkr. Det kan jämföras med en vinst året innan på 210 Mkr, samt att bolaget inte har gjort under 100 Mkr i vinst sedan 2018.

Förlusten innebar att det egna kapitalet i Foseilund minskade från 1,2 miljarder kronor till 865 Mkr under 2022.

Joel Eklund har inte besvarat Rapidus förfrågan om kommentarer. Tepe hade i snitt 380 anställda under 2022.

Gunnar Wrede

Tandborstföretaget Tepe i Malmö slår de flesta i lönsamhet. Detta trots att ordförande Joel Eklund fick se en kraftig nedgång i fjol.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.