tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Extrem lönsamhet i Tepe

|  
|  

Tandborstföretaget Tepe i Malmö slår de flesta i lönsamhet, även om ordförande Joel Eklund fick se en kraftig nedgång i fjol.

Tepe tillverkar tandborstar och andra munhygienprodukter i egna fabrikslokaler i Fosie i Malmö. Framför allt har bolaget vunnit framgångar med så kallade mellanrumsborstar. Marginalen på dessa produkter torde göra många andra bolagsägare gröna av avund.

Enligt Tepe Mynhygienprodukters årsredovisning för 2022 uppgick försäljningen för första gången till över 1 miljard kronor. Rörelseresultatet blev 275 miljoner kronor. Det ger en rörelsemarginal på 25 procent. Längst ned i koncernens resultaträkning, efter skatt, finns 215 miljoner utdelningsbara kronor – en nettomarginal på nästan 20 procent.

Av årsredovisningen framgår att bolaget betalar en utdelning på 20 Mkr.

Trots det blev resultatet betydligt sämre under 2022 jämfört med 2021, då rörelsemarginalen på en försäljning på 914 Mkr blev 43 procent.

Orsaken till försämringen kommer enligt resultaträkningen från ökade försäljningskostnader och resultat från handel med värdepapper. Värdepappershandeln innehåller en nedskrivning med 163 Mkr.

Tepes vd Hanna Hageberg Hammar har avböjt en intervju med Rapidus. Därför får det vara oklart vad som ligger bakom denna nedskrivning, vad som ligger bakom de ökade försäljningskostnaderna och varför Tepe ägnar sig åt så pass omfattande handel med värdepapper – när ordförande Joel Eklund har ett annat bolag som är helt ägnat åt förmögenhetsförvaltning, nämligen bolaget Fosielund Holding.

Fosielund tog under 2022 en rejäl smäll från utköpet av cykelkrockskyddsföretaget Hövding från börsen. I Fosielunds årsredovisning står att läsa att bolaget tagit en nedskrivning av Hövdingaktierna. Det framgår att det skett en nedskrivning på totalt 105 Mkr, men inte om hela summan avser Hövding.

Summa summarum gjorde Fosielund en förlust före skatt på 397 Mkr. Det kan jämföras med en vinst året innan på 210 Mkr, samt att bolaget inte har gjort under 100 Mkr i vinst sedan 2018.

Förlusten innebar att det egna kapitalet i Foseilund minskade från 1,2 miljarder kronor till 865 Mkr under 2022.

Joel Eklund har inte besvarat Rapidus förfrågan om kommentarer. Tepe hade i snitt 380 anställda under 2022.

Gunnar Wrede

Tandborstföretaget Tepe i Malmö slår de flesta i lönsamhet. Detta trots att ordförande Joel Eklund fick se en kraftig nedgång i fjol.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.

  • Förvärven uteblev för växande Inwido

    Fönsterkoncernen Inwido jagar förvärv för att nå ett ambitiöst omsättningsmål. Men det blev inga förvärv under första kvartalet. Vd Fredrik Meuller förklarar varför.