torsdag 21 november 2024

inloggad som

Hon är vd för AB Tetra Pak

|  
|  

Marie Sandin har gått den långa vägen inom Tetra Pak i Lund. Nu har hon hunnit skriva under två årsredovisningar som vd för AB Tetra Pak.

Tetra Pak är en Schweiz-baserad koncern som inte direkt är känd för sin öppenhet. Och som vd för ett av Skånes största företag, det vill säga AB Tetra Pak som utgör den svenska verksamheten med en omsättning på 18 miljarder kronor, får Marie Sandin anses vara en verklig doldis.

Hon uttalar sig i ett Tetra Pak-pressmeddelande från 2021 där koncernen uppmanar fler kvinnor att söka sig till livsmedels- och dryckesindustrin. Hon lyfts även fram på hemsidan under vinjetten ”Kvinnor inom innovation på Tetra Pak”. Där citeras hon:

”Jag började min karriär inom Tetra Pak år 1991 som ingenjör och har sedan dess haft olika ledande roller i verksamheten, till exempel Vice President (VP) Carton Economy och VP Marketing, Portfolio & Global Accounts, innan jag gick till min nuvarande position som VP Projects, Engineering & Plant Automation i maj 2018. Min roll har Lund som bas.”

Citatet är hämtat innan hon blev vd. Rapidus har dock förgäves letat efter ett pressmeddelande som tillkännager att hon utnämnts till den högsta posten. På hennes Linkedin-sida står dock att hon i november 2021 tillträdde som ”MD AB Tetra Pak and VP Projects CoE & Order fulfillment Capital Equipment”.

MD får antas stå för managing director, i övrigt får man nog vara anställd på Tetra Pak för att förstå den titeln. I den svenska årsredovisningen skriver hon dock under med ett tydligt ”vd”.

Moderbolag för Tetra Pak-koncernen är Tetra Laval International SA med säte i Schweiz. Därunder står AB Tetra Pak som i sin tur kallas ägarplattform för den svenska verksamheten. Under detta bolag drivs verksamheten inom en rad bolag som i gruppen kallas kommissionärsbolag. Den finansiella redovisningen av dessa klumpas ihop i AB Tetra Paks redovisning.

Årsredovisningen för 2022, som Rapidus beställt hem från Bolagsverket, visar upp en försäljning som steg med 1,5 miljarder kronor från året innan till 18,4 miljarder. Rörelseresultatet blev 552 miljoner kronor, vilket innebar en liten marginalförsämring.

Observera att siffrorna inte gäller hela Tetra Pak-koncernen utan bara den svenska verksamheten som har sin bas i Lund. Verksamheten omfattar ”utveckling, tillverkning och försäljning av förpackningsmaterial, process- och förpackningssystem för huvudsakligen livsmedel samt av maskiner för tillverkning av förpackningsmaterial”.

Bolaget slår fast att inflationen var en faktor under 2022 men inget som direkt påverkade den löpande verksamheten. Bristen på halvledare var fortsatt ett problem.

Framåtsyftande säger AB Tetra Pak att produktionsvolymen för 2023 avseende maskiner och processutrustning förväntas ligga på en något högre nivå jämfört med 2022 medan volymen för förpackningsmaterial förväntas bli något lägre.

Medelantalet anställda under 2022 var 3.537 vilket var cirka 150 personer färre jämfört med 2021.

Gunnar Wrede

Hon har gått den långa vägen inom Tetra Pak i Lund. Nu har hon hunnit skriva under två årsredovisningar som vd för AB Tetra Pak.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.