Tång kan bli en alternativ näring för fiskare som lider av sinande fångst. Det tycker i alla fall grundarna till det nybildade bolaget Koastal, vars syfte är att få igång och förenkla för tångodlare längs med Sveriges västkust.
– Vi vill vara ett tillskott för småskaliga yrkesfiskare i Sverige. Många av dem vi pratat med märker en minskande mängd fisk i vattnet och behöver hitta jobb på annat håll. Med det här systemet kan vi hjälpa fiskare att fortsätta till havs, säger August Eriksson.
Han grundade Koastal tillsammans med Samuel Amant. De möttes som studenter på Lunds Tekniska Universitet och startade bolaget på studentinkubatorn Venturelabs.
Idén är att erbjuda en helheltslösning med utrustning, tillstånd, arrende och eventuella miljökonsekvensanalyser så att mindre aktörer snabbt kan komma igång. Koastal ska också ansvara för att sälja skörden vidare och har i dag en pilotodling med en garanterad första kund. Bolaget har även ett kontor i Göteborg, då de rätta förhållandena för tångodling finns från norra Halland och uppåt.
Tång är en gröda som innehåller bland annat mineraler och protein. Den kan användas i livsmedel, samt i hudvårdsprodukter, läkemedel och biobränsle.
– Behoven finns och det är en växande bransch. De största företagen, Nordic Seafarm och Kobb, gör stora satsningar just nu, säger August Eriksson.
Koastal drivs i nuläget på anslag från bland annat Venturelabs. Med som delägare och affärsutvecklare finns även Håkan Axelsson och Malin Frithiofsson.
Mette Carlbom