söndag 6 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tung tid för bostadsbyggare

|  
|  

Malmöbaserade Klara Bo har smugit upp som ett av börsens största bostadsföretag. Men efter en börsnotering på toppen i november 2021 är det tvärstopp för både nybyggen och förvärv.
– Just nu har vi ingen plan för när vi kan byggstarta något nytt, säger vd Andreas Morfiadakis.

Andreas Morfiadakis var finanschef och vice vd på Victoria Park, som han lämnade ett år innan bolaget såldes till tyska Vonovia. 2017 startade han Klara Bo tillsammans med Mats Johansson, dåvarande styrelseordförande i Zetadisplay, och Anders Pettersson, tidigare koncernchef för Hilding Anders och Thule. Båda sitter fortfarande i bolagets styrelse.

Idén var nyproduktion av hyresrätter i modulhus som skulle vara förhållandevis billiga att bygga.

– Det fanns ett behov av billigare hyresrätter. Därifrån kommer vår slogan om attraktiva bostäder med rimliga hyror, säger Andreas Morfiadakis.

Klara Bo:s fokus skulle snart skifta.

– En del större aktieägare från Victoria Park frågade om vi inte kunde applicera modellen genom att köpa äldre hyresbestånd och förädla. Vi tyckte att det var bra för att du får hyresintäkter direkt och det ger ett kassaflöde som vi skulle kunna använda för att bygga upp nyproduktionsdelen.

Klara Bo börsnoterades precis när aktiemarknaden stod på topp i slutet av 2021. De tre grundarna har behållit röststarka aktier i Klara Bo och Anders Pettersson är, mätt i röster, ännu bolagets största ägare.

– Det råder ingen tvekan om att alla stjärnor stod rätt på himlen. Vid noteringen skulle vi ta in 700 miljoner och blev övertecknade med 16 gånger det beloppet, säger Andreas Morfiadakis.

Det fanns alltså investerare som var beredda att placera sammanlagt mer än 11 miljarder kronor i Klara Bo i november 2021. Börsen började emellertid falla i princip genast efter noteringen. Aktien har nu gått ned 70 procent sedan dess och bolagets värde är 2,1 miljarder kronor.

Idag har Klara Bo totalt 6.500 lägenheter, varav cirka 500 från nyproduktion. Nästan hälften av beståndet finns i Östersund, Visby och Trelleborg.

Att undvika storstadsregionerna är ett strategisk beslut, liksom att samla bestånden för att kunna bygga upp egen förvaltning lokalt. Men Klara Bo har tryckt in pausknappen tills vidare.

– Nu är det uteslutande fokus på det äldre beståndet. Det har sin förklaring i hur marknaden har utvecklats. Med inflationen och kraftigt stigande räntor har efterfrågan på nyproducerat sjunkit rejält.

– Vi får inte ihop kalkylen när det gäller nyproduktion för tillfället. Vi är inte ensamma om det, alla bostadsutvecklare har tryckt på bromsen. Just nu har vi ingen plan för när vi kan byggstarta något nytt.

Andreas Morfiadakis tror inte heller att Klara Bo kommer att göra några förvärv i närtid.

– Finansieringskostnaderna har dragit iväg ordentligt och bolag tenderar snarare att se om sin egen balansräkning, det gäller oss också.

Fokus är nu organisk tillväxt genom förädling, det vill säga renovering med hyreshöjning när lägenheter blir tomma.

– På så sätt kan vi öka vårt kassaflöde. Med 6.500 lägenheter är vi faktiskt ett av de största renodlade bostadsbolagen på börsen. Det ger oss lite trygghet nu när det är skakigt och det gör också att vi har ett existensberättigande på börsen, säger Andreas Morfiadakis.

Ola Nilsson

Malmöbaserade Klara Bo har smugit upp som ett av börsens största bostadsföretag. Men efter en börsnotering på toppen i november […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.