tisdag 26 september 2023

inloggad som

Tung tid för bostadsbyggare

|  
|  

Malmöbaserade Klara Bo har smugit upp som ett av börsens största bostadsföretag. Men efter en börsnotering på toppen i november 2021 är det tvärstopp för både nybyggen och förvärv.
– Just nu har vi ingen plan för när vi kan byggstarta något nytt, säger vd Andreas Morfiadakis.

Andreas Morfiadakis var finanschef och vice vd på Victoria Park, som han lämnade ett år innan bolaget såldes till tyska Vonovia. 2017 startade han Klara Bo tillsammans med Mats Johansson, dåvarande styrelseordförande i Zetadisplay, och Anders Pettersson, tidigare koncernchef för Hilding Anders och Thule. Båda sitter fortfarande i bolagets styrelse.

Idén var nyproduktion av hyresrätter i modulhus som skulle vara förhållandevis billiga att bygga.

– Det fanns ett behov av billigare hyresrätter. Därifrån kommer vår slogan om attraktiva bostäder med rimliga hyror, säger Andreas Morfiadakis.

Klara Bo:s fokus skulle snart skifta.

– En del större aktieägare från Victoria Park frågade om vi inte kunde applicera modellen genom att köpa äldre hyresbestånd och förädla. Vi tyckte att det var bra för att du får hyresintäkter direkt och det ger ett kassaflöde som vi skulle kunna använda för att bygga upp nyproduktionsdelen.

Klara Bo börsnoterades precis när aktiemarknaden stod på topp i slutet av 2021. De tre grundarna har behållit röststarka aktier i Klara Bo och Anders Pettersson är, mätt i röster, ännu bolagets största ägare.

– Det råder ingen tvekan om att alla stjärnor stod rätt på himlen. Vid noteringen skulle vi ta in 700 miljoner och blev övertecknade med 16 gånger det beloppet, säger Andreas Morfiadakis.

Det fanns alltså investerare som var beredda att placera sammanlagt mer än 11 miljarder kronor i Klara Bo i november 2021. Börsen började emellertid falla i princip genast efter noteringen. Aktien har nu gått ned 70 procent sedan dess och bolagets värde är 2,1 miljarder kronor.

Idag har Klara Bo totalt 6.500 lägenheter, varav cirka 500 från nyproduktion. Nästan hälften av beståndet finns i Östersund, Visby och Trelleborg.

Att undvika storstadsregionerna är ett strategisk beslut, liksom att samla bestånden för att kunna bygga upp egen förvaltning lokalt. Men Klara Bo har tryckt in pausknappen tills vidare.

– Nu är det uteslutande fokus på det äldre beståndet. Det har sin förklaring i hur marknaden har utvecklats. Med inflationen och kraftigt stigande räntor har efterfrågan på nyproducerat sjunkit rejält.

– Vi får inte ihop kalkylen när det gäller nyproduktion för tillfället. Vi är inte ensamma om det, alla bostadsutvecklare har tryckt på bromsen. Just nu har vi ingen plan för när vi kan byggstarta något nytt.

Andreas Morfiadakis tror inte heller att Klara Bo kommer att göra några förvärv i närtid.

– Finansieringskostnaderna har dragit iväg ordentligt och bolag tenderar snarare att se om sin egen balansräkning, det gäller oss också.

Fokus är nu organisk tillväxt genom förädling, det vill säga renovering med hyreshöjning när lägenheter blir tomma.

– På så sätt kan vi öka vårt kassaflöde. Med 6.500 lägenheter är vi faktiskt ett av de största renodlade bostadsbolagen på börsen. Det ger oss lite trygghet nu när det är skakigt och det gör också att vi har ett existensberättigande på börsen, säger Andreas Morfiadakis.

Ola Nilsson

Malmöbaserade Klara Bo har smugit upp som ett av börsens största bostadsföretag. Men efter en börsnotering på toppen i november […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dagens rapporter

    Lindab International Ventilationsbolaget Lindab från Båstad växte med 18 procent i omsättning under första kvartalet i år till ungefär 3,2 […]