torsdag 21 november 2024

inloggad som

Ny taktik ska lyfta satellitteknik

|  
|  

Lundabaserade Vultus aktie har fallit sedan noteringen förra året och bolaget byter nu strategi. Norska TKS Agri har kommit in som delägare och lönsamhetsmålet ska fortfarande nås nästa år.

Vultus utvecklar en tjänst som med hjälp av satellitbilder och analysverktyg kan effektivisera jordbruk. I fredags släppte bolaget sitt bokslut som visade en nettoomsättning för 2022 som minskat till under miljonen, jämfört med 1,1 miljoner kronor året innan.

Förra året gjorde Vultus om sin affärsmodell och har nu nischat analyserna för specifika grödor. Bolaget erbjuder i dag tjänster för att optimera odling av potatis, sockerrör och vallfoder, grovfoder åt framförallt nötkreatur där proteinhalten i grödorna mäts.

Tidigare i år gick TKS Agri, som utvecklar och tillverkar robotar för att utfodra boskapsdjur, in i Vultus genom en riktad emission. Det norska bolaget äger nu 10 procent av uppstartsbolaget. Totalt har Vultus ett 20-tal större ägare, dit de tre grundarna fortsatt tillhör.

Vid noteringen på Spotlight Stock Market förra våren låg aktien på 5,8 kronor per aktie. Sedan i höstas har den legat runt 2 kronor.

– Mitt i processen att förbereda för noteringen ändrades förhållandena dramatiskt med Rysslands intåg i Ukraina. Det var en bedrövlig tajming för en notering. Mindre och växande bolag har haft det svårt. Det är svårare att få investeringar och göra emissioner, säger Per Karlsson, vd för Vultus.

Förra våren hade bolaget planer på att dubblera antalet anställda, något som fick läggas på is.

– Vi fortsätter med fältförsök för att ytterligare validera modellerna. Planen är nu att skala upp på forskningssidan och säljsidan, säger Per Karlsson.

Vultus finansieras genom tidigare emissioner och försäljning. Planen är nu, precis som den var för ett år sedan, att ha ett positivt kassaflöde under fjärde kvartalet 2024.

Mette Carlbom

Lundabaserade Vultus aktie har fallit sedan noteringen förra året och bolaget byter nu strategi. Norska TKS Agri har kommit in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.