lördag 27 april 2024

inloggad som

Ny taktik ska lyfta satellitteknik

|  
|  

Lundabaserade Vultus aktie har fallit sedan noteringen förra året och bolaget byter nu strategi. Norska TKS Agri har kommit in som delägare och lönsamhetsmålet ska fortfarande nås nästa år.

Vultus utvecklar en tjänst som med hjälp av satellitbilder och analysverktyg kan effektivisera jordbruk. I fredags släppte bolaget sitt bokslut som visade en nettoomsättning för 2022 som minskat till under miljonen, jämfört med 1,1 miljoner kronor året innan.

Förra året gjorde Vultus om sin affärsmodell och har nu nischat analyserna för specifika grödor. Bolaget erbjuder i dag tjänster för att optimera odling av potatis, sockerrör och vallfoder, grovfoder åt framförallt nötkreatur där proteinhalten i grödorna mäts.

Tidigare i år gick TKS Agri, som utvecklar och tillverkar robotar för att utfodra boskapsdjur, in i Vultus genom en riktad emission. Det norska bolaget äger nu 10 procent av uppstartsbolaget. Totalt har Vultus ett 20-tal större ägare, dit de tre grundarna fortsatt tillhör.

Vid noteringen på Spotlight Stock Market förra våren låg aktien på 5,8 kronor per aktie. Sedan i höstas har den legat runt 2 kronor.

– Mitt i processen att förbereda för noteringen ändrades förhållandena dramatiskt med Rysslands intåg i Ukraina. Det var en bedrövlig tajming för en notering. Mindre och växande bolag har haft det svårt. Det är svårare att få investeringar och göra emissioner, säger Per Karlsson, vd för Vultus.

Förra våren hade bolaget planer på att dubblera antalet anställda, något som fick läggas på is.

– Vi fortsätter med fältförsök för att ytterligare validera modellerna. Planen är nu att skala upp på forskningssidan och säljsidan, säger Per Karlsson.

Vultus finansieras genom tidigare emissioner och försäljning. Planen är nu, precis som den var för ett år sedan, att ha ett positivt kassaflöde under fjärde kvartalet 2024.

Mette Carlbom

Lundabaserade Vultus aktie har fallit sedan noteringen förra året och bolaget byter nu strategi. Norska TKS Agri har kommit in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.