fredag 22 november 2024

inloggad som

Trist skånskt börsfacit – men allt är inte deppigt

Det är lätt att sjunka ihop när man tittar på det ekonomiska läget med stigande räntor, energipriser och en frusen kapitalmarknad. Visst finns det ljuspunkter och stärkande exempel, men här kommer också lite ”hard love” till vår fina region.

Av Gunnar Wrede, Rapidus chefredaktör

Jag har roat mig med att ställa samman en lista över samtliga börsnoterade bolag som har säte i Skåne. Av den kan man läsa ut ganska mycket om tillståndet i vår region. För det första konstaterar jag att av 406 bolag på Nasdaq Stockholm är det 47 bolag som har säte i Skåne. 12 procent. Av de 442 bolagen som är noterade på småbolagslistan Nasdaq First North har 82 säte i Skåne. 19 procent. Inte illa. På marknadsplatsen för ännu lite mindre bolag, Spotlight, är den skånska andelen 22 procent.

Siffrorna bekräftar att Skåne hävdar sig väl i fråga om ett vitalt näringsliv, forskning och affärsidéer. Att skånska bolag blir mer representerade på listorna för mindre bolag visar också att vår region har en god mylla för nyföretagande och entreprenörskap. Men, när de blir tillräckligt framgångsrika säljs de till större, ofta utländska bolag. Det är delvis därför Skåne är underrepresenterat bland storbolagen.

En titt på hur de skånska börsbolagens värden har utvecklats under året är dessvärre ingen rolig läsning. Generellt kan man säga att ju mindre bolagen är, desto sämre har deras värden utvecklats. Tyvärr har de skånska bolagen tappat mer i värde än snitten. (Siffrorna är tagna under flera handelsdagar, avrundade och ungefärliga, men ger en helhetsbild.)

  • Medan Stockholmsbörsens snitt hittills i år är minus 22 procent är de skånska bolagen på listan ned med 31 procent.
  • First North har som helhet gått ned med 45 procent. De skånska First North-bolagen har gått ned med 50 procent.
  • Spotlight har totalt gått ned med 38 procent. De skånska bolagen på listan är ned med 44 procent.

Förklaringarna till detta skulle kunna vara föremål för ett heldagsseminarium. Min slutsats är att det grovt förenklat handlar om de skånska företagens karaktär av forsknings- och utvecklingsbolag. Många av företagen har inte börjat sälja något ännu, vilket straffas i dessa tider då investerare drar öronen åt sig. Investerare vågar i dagsläget inte titta framåt två-tre år mot ett bolags förhoppningsvis lyckade fas 2-studier. De tänker på hur hög räntan kommer att vara till våren.

En ljuspunkt är att de bolag som har en försäljning och finansiellt står på egna ben, har goda möjligheter att klara sig ur den stundande lågkonjunkturen. En annan ljuspunkt är att företag med en intressant uppfinning och en klar idé om hur den ska säljas alltid kommer att klara sig på ett eller annat sätt. Investerare och rådgivare som jag talar med intygar: Visst satsar man på så säkra kort som möjligt i dessa tider, till bra bolag finns det alltid pengar.

Detta om noterade bolag, som är tacksamma att mäta på längden och tvären. Sedan har vi den enorma floran av onoterade bolag och startups i varierande skeden av sin utveckling. Här är ju Skåne, med stöd av Köpenhamn, en av de ledande regionerna i Norden. I måndags hyllade Rapidus 34 superspännande bolag som drivs av entreprenörer som är högst 34 år. Efter en kväll med deras energi och framtidstro är det svårt att känna sig deppig.

PS. Ett medskick från den här texten till dig som har ett bolag och den priviligierade sitsen att kunna välja mellan tillväxt och lönsamhet, är att det är läge att fokusera på lönsamhet. Det är ett långsiktigt dåligt råd, men ibland tvingas man att tänka kortsiktigt.

Det är lätt att sjunka ihop när man tittar på det ekonomiska läget med stigande räntor, energipriser och en frusen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]

  • Så gör du en proffsig pitch

    Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.