fredag 18 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt bolag utvecklar teknik för bättre cellhantering

|  
|  

Deeptech-bolaget Sorbus Biomedical utvecklar en typ av laboratorieutrustning som ska se till att celler som plockas ut ur kroppen behåller sin funktion längre. Bolaget bildades av cellbiologen Roger Rönn, som nu också tilldelas ett stipendium från Sten K Johnsons Stiftelse.

– Vi är ett av de mindre bolagen vid Smile Incubator och är fortfarande tidigt i utvecklingen, säger han.

Roger Rönn doktorerade i stamcellsbiologi 2015 och fick idén till Sorbus under sin forskning.

– Det grundade sig i att jag observerat hur nya celler ofta tappar sitt funktionella värde när man utför rutinarbeten i laboratoriemiljö, säger han.

Celler som tas ur kroppen kan, även om de överlever, snabbt tappa sin förmåga att utföra sina specifika uppgifter som färska celler inuti kroppen. Det innebär att de efter hantering i laboratoriet inte längre kan utföra sina specifika uppgifter i kroppen.

– Det vi ser är att celler som hanteras på traditionellt vis har väldigt höga oxidativa skador, syreskador, vilket sker till följd av att cellerna exponeras för den syrgashalt som finns i luften vi andas. Det är naturligt för oss att andas atmosfäriska syrgashalter, men för celler djupt inne i kroppen är syreexponeringen ofta mindre än en tiondel så hög, säger Roger Rönn.

Behovet av att odla celler med bibehållen funktionalitet finns inom akademi, läkemedelsindustri och klinik. Roger Rönn ser att det finns ett hål på marknaden att fylla, vilket skapat intresse för Surbus från potentiella investerare.

– Vi har en bra dialog och förhoppningen är att allt ska vara moget för en större investering nästa år. Det stora fokuset för bolaget just nu är att ta produktutvecklingen framåt så att vi kan skicka in en patentansökan.

Mette Carlbom

Deeptech-bolaget Sorbus Biomedical utvecklar en typ av laboratorieutrustning som ska se till att celler som plockas ut ur kroppen behåller […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.