torsdag 21 november 2024

inloggad som

Vultus växlar upp – dubblar antalet anställda

|  
|  

När världens största producenter av konstgödsel befinner sig i krig med varandra och energipriserna stiger, då ökar också intresset för att optimera användningen av konstgödsel. Det säger Vultus nye vd Per Karlsson. Miljöteknikbolaget räknar nu med att nästan dubbla antalet anställda under det kommande året. För en dryg vecka sedan öppnade handeln med Vultus aktie på Spotlight Stock Market.

– Än så länge har det inte handlats så mycket, svarar Per Karlsson på frågan hur det gått med aktien de få dagar den har varit tillgänglig för handel.

Men intresset för deras teknik, som ska effektivisera jordbruket, är enligt bolaget däremot växande. Tekniken går ut på att genom satellitbilder ta fram en analys över hur mycket gödsel som ska spridas på olika delar av fältet. Det ska spara utsläpp, pengar och ge mindre läckage i vattendrag.

På ett år har priset för konstgödsel fyrdubblats i världen. Rysslands invasion av Ukraina och de stigande energipriserna – tillverkning av konstgödsel är en energikrävande process – är avgörande faktorer. Det har också gjort att intresset för bolaget, som har ett internationellt fokus med kunder i bland annat Indien och Brasilien, har ökat.

– Vi har ett tiotal kunder i dag och ska försöka addera en större kund varannan månad, det är vad vi mäktar med just nu. Men då är det större företag som har lantbrukarna som kunder eller en medlemsorganisation. Det företag vi har i Indien har 1,5 miljon lantbrukare som kunder, säger Per Karlsson.

Den senaste emissionen inför noteringen låg på 11,2 miljoner kronor och var förhandstecknad till 81 procent. Under 2024 räknar de på en omsättning upp till åtta miljoner och under tredje kvartalet samma år stå på egna ben.

– Vi ska växa från åtta till 15 anställda det närmaste året, framförallt inom utveckling och sälj.

Mette Carlbom

När världens största producenter av konstgödsel befinner sig i krig med varandra och energipriserna stiger, då ökar också intresset för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.