tisdag 26 september 2023

inloggad som

Vultus växlar upp – dubblar antalet anställda

|  
|  

När världens största producenter av konstgödsel befinner sig i krig med varandra och energipriserna stiger, då ökar också intresset för att optimera användningen av konstgödsel. Det säger Vultus nye vd Per Karlsson. Miljöteknikbolaget räknar nu med att nästan dubbla antalet anställda under det kommande året. För en dryg vecka sedan öppnade handeln med Vultus aktie på Spotlight Stock Market.

– Än så länge har det inte handlats så mycket, svarar Per Karlsson på frågan hur det gått med aktien de få dagar den har varit tillgänglig för handel.

Men intresset för deras teknik, som ska effektivisera jordbruket, är enligt bolaget däremot växande. Tekniken går ut på att genom satellitbilder ta fram en analys över hur mycket gödsel som ska spridas på olika delar av fältet. Det ska spara utsläpp, pengar och ge mindre läckage i vattendrag.

På ett år har priset för konstgödsel fyrdubblats i världen. Rysslands invasion av Ukraina och de stigande energipriserna – tillverkning av konstgödsel är en energikrävande process – är avgörande faktorer. Det har också gjort att intresset för bolaget, som har ett internationellt fokus med kunder i bland annat Indien och Brasilien, har ökat.

– Vi har ett tiotal kunder i dag och ska försöka addera en större kund varannan månad, det är vad vi mäktar med just nu. Men då är det större företag som har lantbrukarna som kunder eller en medlemsorganisation. Det företag vi har i Indien har 1,5 miljon lantbrukare som kunder, säger Per Karlsson.

Den senaste emissionen inför noteringen låg på 11,2 miljoner kronor och var förhandstecknad till 81 procent. Under 2024 räknar de på en omsättning upp till åtta miljoner och under tredje kvartalet samma år stå på egna ben.

– Vi ska växa från åtta till 15 anställda det närmaste året, framförallt inom utveckling och sälj.

Mette Carlbom

När världens största producenter av konstgödsel befinner sig i krig med varandra och energipriserna stiger, då ökar också intresset för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad