fredag 22 november 2024

inloggad som

18 miljoner till läkemedel mot kronisk hosta

|  
|  

Det dansk-svenska life science-bolaget Melius Pharma tar in 18 miljoner kronor och startar inom kort fas 2A-studier för sin behandling av kronisk hosta från idiopatisk lungfibros. Melius Pharma grundar sig på forskning vid Köpenhamns universitet.

Mark Kornfeld och hans kollega Bert Junno – som har lång erfarenhet av att bolagisera forskningsprojekt och bland annat tagit Gabather, Aptahem och Cyxone till börsen – gick in i projektet för ett år sedan. De bildade det svenska bolaget Melius Pharma tillsammans med tre danska medgrundare, med avsikt att söka finansiering på den svenska kapitalmarknaden.

Runt 80.000 personer i Europa och lika många i USA beräknas lida av den obotliga lungsjukdomen idiopatisk lungfibros, som bland annat orsakar kronisk hosta. Patienter diagnostiseras, enligt Mark Kornfeld, ofta sent och medianöverlevnaden är tre till fem år efter diagnos.

– Kronisk hosta är ett väldigt handikappande symptom för dessa patienter med både fysiska och psykiska implikationer. Patienterna kan hosta mer än tusen gånger per dygn. Detta kan leda till spräckta revben, kräkningar och inkontinens. Symptomen påverkar patientens sociala liv, privata relationer och möjlighet att arbeta, säger han.

Det danska bolaget som Melius Pharma har sitt ursprung i har under flera år forskat på området fibrotiska sjukdomar och kronisk hosta. Molekylen de fokuserar på finns redan i en produkt i Japan sedan mer än 20 år och används för behandling av astma och allergisk rhinit. Danskarna i det ursprungliga projektet har förhandlat sig till exklusiva rättigheter att utveckla och kommersialisera molekylen i alla länder utom Japan.

– Tack vare att molekylen redan finns på marknaden i Japan och förskrivs i samma doser som Melius Pharma testar i sin studie har vi 20 års säkerhetsdata att luta oss mot, säger Mark Kornfeld

Fåhraeus Startup & Growth och investmentbolaget Linc investerar nu 18 miljoner kronor i Melius, med avsikt att gå in med ytterligare 22 miljoner vid positivt utfall från den initiala fasen av projektet.

– Vi har ett kärnteam på fyra personer med en stark bakgrund inom klinik, patent och affärsutveckling. Alla som arbetar i projektet har lång erfarenhet av att jobba inom industrin.

I slutet av året ska de första patienterna rekryteras till studien som utförs i Indien. Den beräknas vara klar under tredje kvartalet 2023.

Mette Carlbom

Det dansk-svenska life science-bolaget Melius Pharma tar in 18 miljoner kronor och startar inom kort fas 2A-studier för sin behandling […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.