tisdag 26 september 2023

inloggad som

18 miljoner till läkemedel mot kronisk hosta

|  
|  

Det dansk-svenska life science-bolaget Melius Pharma tar in 18 miljoner kronor och startar inom kort fas 2A-studier för sin behandling av kronisk hosta från idiopatisk lungfibros. Melius Pharma grundar sig på forskning vid Köpenhamns universitet.

Mark Kornfeld och hans kollega Bert Junno – som har lång erfarenhet av att bolagisera forskningsprojekt och bland annat tagit Gabather, Aptahem och Cyxone till börsen – gick in i projektet för ett år sedan. De bildade det svenska bolaget Melius Pharma tillsammans med tre danska medgrundare, med avsikt att söka finansiering på den svenska kapitalmarknaden.

Runt 80.000 personer i Europa och lika många i USA beräknas lida av den obotliga lungsjukdomen idiopatisk lungfibros, som bland annat orsakar kronisk hosta. Patienter diagnostiseras, enligt Mark Kornfeld, ofta sent och medianöverlevnaden är tre till fem år efter diagnos.

– Kronisk hosta är ett väldigt handikappande symptom för dessa patienter med både fysiska och psykiska implikationer. Patienterna kan hosta mer än tusen gånger per dygn. Detta kan leda till spräckta revben, kräkningar och inkontinens. Symptomen påverkar patientens sociala liv, privata relationer och möjlighet att arbeta, säger han.

Det danska bolaget som Melius Pharma har sitt ursprung i har under flera år forskat på området fibrotiska sjukdomar och kronisk hosta. Molekylen de fokuserar på finns redan i en produkt i Japan sedan mer än 20 år och används för behandling av astma och allergisk rhinit. Danskarna i det ursprungliga projektet har förhandlat sig till exklusiva rättigheter att utveckla och kommersialisera molekylen i alla länder utom Japan.

– Tack vare att molekylen redan finns på marknaden i Japan och förskrivs i samma doser som Melius Pharma testar i sin studie har vi 20 års säkerhetsdata att luta oss mot, säger Mark Kornfeld

Fåhraeus Startup & Growth och investmentbolaget Linc investerar nu 18 miljoner kronor i Melius, med avsikt att gå in med ytterligare 22 miljoner vid positivt utfall från den initiala fasen av projektet.

– Vi har ett kärnteam på fyra personer med en stark bakgrund inom klinik, patent och affärsutveckling. Alla som arbetar i projektet har lång erfarenhet av att jobba inom industrin.

I slutet av året ska de första patienterna rekryteras till studien som utförs i Indien. Den beräknas vara klar under tredje kvartalet 2023.

Mette Carlbom

Det dansk-svenska life science-bolaget Melius Pharma tar in 18 miljoner kronor och startar inom kort fas 2A-studier för sin behandling […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad