tisdag 16 juli 2024

inloggad som

18 miljoner till läkemedel mot kronisk hosta

|  
|  

Det dansk-svenska life science-bolaget Melius Pharma tar in 18 miljoner kronor och startar inom kort fas 2A-studier för sin behandling av kronisk hosta från idiopatisk lungfibros. Melius Pharma grundar sig på forskning vid Köpenhamns universitet.

Mark Kornfeld och hans kollega Bert Junno – som har lång erfarenhet av att bolagisera forskningsprojekt och bland annat tagit Gabather, Aptahem och Cyxone till börsen – gick in i projektet för ett år sedan. De bildade det svenska bolaget Melius Pharma tillsammans med tre danska medgrundare, med avsikt att söka finansiering på den svenska kapitalmarknaden.

Runt 80.000 personer i Europa och lika många i USA beräknas lida av den obotliga lungsjukdomen idiopatisk lungfibros, som bland annat orsakar kronisk hosta. Patienter diagnostiseras, enligt Mark Kornfeld, ofta sent och medianöverlevnaden är tre till fem år efter diagnos.

– Kronisk hosta är ett väldigt handikappande symptom för dessa patienter med både fysiska och psykiska implikationer. Patienterna kan hosta mer än tusen gånger per dygn. Detta kan leda till spräckta revben, kräkningar och inkontinens. Symptomen påverkar patientens sociala liv, privata relationer och möjlighet att arbeta, säger han.

Det danska bolaget som Melius Pharma har sitt ursprung i har under flera år forskat på området fibrotiska sjukdomar och kronisk hosta. Molekylen de fokuserar på finns redan i en produkt i Japan sedan mer än 20 år och används för behandling av astma och allergisk rhinit. Danskarna i det ursprungliga projektet har förhandlat sig till exklusiva rättigheter att utveckla och kommersialisera molekylen i alla länder utom Japan.

– Tack vare att molekylen redan finns på marknaden i Japan och förskrivs i samma doser som Melius Pharma testar i sin studie har vi 20 års säkerhetsdata att luta oss mot, säger Mark Kornfeld

Fåhraeus Startup & Growth och investmentbolaget Linc investerar nu 18 miljoner kronor i Melius, med avsikt att gå in med ytterligare 22 miljoner vid positivt utfall från den initiala fasen av projektet.

– Vi har ett kärnteam på fyra personer med en stark bakgrund inom klinik, patent och affärsutveckling. Alla som arbetar i projektet har lång erfarenhet av att jobba inom industrin.

I slutet av året ska de första patienterna rekryteras till studien som utförs i Indien. Den beräknas vara klar under tredje kvartalet 2023.

Mette Carlbom

Det dansk-svenska life science-bolaget Melius Pharma tar in 18 miljoner kronor och startar inom kort fas 2A-studier för sin behandling […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.