fredag 22 november 2024

inloggad som

Globala danskar får första kunderna på hemmaplan

|  
|  

Köpenhamnska solcellsföretaget FOM Technologies har sedan starten 2012 enbart fokuserat på global export, bland annat till stora Fortune 500-företag, men nu har företaget fått de första, lokala danska kunderna. Samtidigt är företaget redo för fler svenska kunder i närområdet.

– FOM Technologies är ett företag som fötts globalt och vi är stolta över det. Men nu har vi också tre danska kunder: Syddanmarks Universitet i Sønderborg, Coast i Lyngby och Haldor Topsøe i Lyngby, säger vd Michael Stadi till Rapidus.

FOM Technologies tillverkar maskiner för massproduktion av solceller i plast med tryckmetoder kända från den grafiska industrin. Plastsolceller kan göras snabbare och billigare än traditionella kiselsolceller. Bland annat Linköpings universitet har en sex meter lång tryckmaskin värd 4 miljoner danska kronor från FOM Technologies och Sverige har fortfarande marknadsfokus.

– Sverige har, liksom många andra länder och regioner, vårt intresse, säger Michael Stadi.

Bland kunderna har FOM Technologies jättar som Apple, Microsoft och energibolaget Phillips 66, som finns på den Fortune 500-listan över världens största tillväxtföretag. Den senaste kunden är franska Michelin, säger Michael Stadi. 

Affärsmodellen är uteslutande försäljning av maskiner för att tillverka plastsolceller och företaget, med 14 anställda, har inga planer på att resa nytt kapital. Anledningen är att de 2020 noterades på First North i Danmark. Resultatet för 2020 landade dock på minus 5,8 miljoner danska kronor, men det egna kapitalet är fortfarande positivt på 11,8 miljoner.

Keld Broksø

Köpenhamnska solcellsföretaget FOM Technologies har sedan starten 2012 enbart fokuserat på global export, bland annat till stora Fortune 500-företag, men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.