lördag 30 september 2023

inloggad som

Globala danskar får första kunderna på hemmaplan

|  
|  

Köpenhamnska solcellsföretaget FOM Technologies har sedan starten 2012 enbart fokuserat på global export, bland annat till stora Fortune 500-företag, men nu har företaget fått de första, lokala danska kunderna. Samtidigt är företaget redo för fler svenska kunder i närområdet.

– FOM Technologies är ett företag som fötts globalt och vi är stolta över det. Men nu har vi också tre danska kunder: Syddanmarks Universitet i Sønderborg, Coast i Lyngby och Haldor Topsøe i Lyngby, säger vd Michael Stadi till Rapidus.

FOM Technologies tillverkar maskiner för massproduktion av solceller i plast med tryckmetoder kända från den grafiska industrin. Plastsolceller kan göras snabbare och billigare än traditionella kiselsolceller. Bland annat Linköpings universitet har en sex meter lång tryckmaskin värd 4 miljoner danska kronor från FOM Technologies och Sverige har fortfarande marknadsfokus.

– Sverige har, liksom många andra länder och regioner, vårt intresse, säger Michael Stadi.

Bland kunderna har FOM Technologies jättar som Apple, Microsoft och energibolaget Phillips 66, som finns på den Fortune 500-listan över världens största tillväxtföretag. Den senaste kunden är franska Michelin, säger Michael Stadi. 

Affärsmodellen är uteslutande försäljning av maskiner för att tillverka plastsolceller och företaget, med 14 anställda, har inga planer på att resa nytt kapital. Anledningen är att de 2020 noterades på First North i Danmark. Resultatet för 2020 landade dock på minus 5,8 miljoner danska kronor, men det egna kapitalet är fortfarande positivt på 11,8 miljoner.

Keld Broksø

Köpenhamnska solcellsföretaget FOM Technologies har sedan starten 2012 enbart fokuserat på global export, bland annat till stora Fortune 500-företag, men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad