tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fler utländska företag gör kliniska studier i Sverige

Antalet företagsinitierade kliniska studier i Skåne är tillbaka på samma nivå som före pandemiutbrottet, då Region Skåne tvingades stoppa studier som inte var covid-19-relaterade eller del i patienters behandling. Nu ska nya satsningar ge fler studier som startas i Sverige.

– Normalt har vi ett 90-tal företagsinitierade kliniska studier per år i Skåne. Antalet minskade med en tredjedel under 2020, men är glädjande nog tillbaka på samma nivå som tidigare. Nu är nya saker på gång, både regionalt och nationellt, som ska leda till att öka antalet företagsinitierade studier. Bland annat kommer regeringen lägga två propositioner i sommar som ska underlätta för företag att lägga studier i Sverige, säger Ulf Malmqvist, chef för Kliniska Studier Sverige – Forum Söder där Skåne, Blekinge, Kronoberg och Halland ingår.

Den nationella organisationen Kliniska Studier Sverige är en ingång till svensk hälso- och sjukvård för nationella och internationella akademiska forskare och företag som vill genomföra studier. De gör i dag studieförfrågningar via organisationens hemsida. Senare i år när södra delen av Kliniska Studier Sverige, det vill säga Forum Söder, tar över det nationella ansvaret för webbplatsen ska förfarandet bli enklare.

– Vi utvecklar en ny digital tjänst för förfrågningar som ska lanseras i år tillsammans med Kliniska Studier Sveriges nya webbplats. Sedan något år tillbaka ser vi en ökning av förfrågningar från utländska aktörer, nu är andelen cirka 20-30 procent av alla förfrågningar, säger Ulf Malmqvist.

En annan typ av satsning, riktad till allmänheten, är den nyligen lanserade webbportalen ”Vaccinernas skyddseffekt i Skånes befolkning” med aktuell skånsk statistik rörande covid-19.

– Vi började tidigt under pandemin med att bygga en datainfrastruktur för att kunna följa covid-19 från infektion till sjukhusinläggning, allvarlig sjukdom och IVA-vård för att därigenom kunna mäta effekterna av olika vaccinationer och behandlingar, säger Ulf Malmqvist.

Elisabet Ottosson

Antalet företagsinitierade kliniska studier i Skåne är tillbaka på samma nivå som före pandemiutbrottet, då Region Skåne tvingades stoppa studier […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn för att råda bot på kapitalbristen inom life science. Tio personer från bland annat Segulah, EQT och Nordic Angels tar plats i en panel som är beredd att öppna plånboken. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.