Antalet företagsinitierade kliniska studier i Skåne är tillbaka på samma nivå som före pandemiutbrottet, då Region Skåne tvingades stoppa studier som inte var covid-19-relaterade eller del i patienters behandling. Nu ska nya satsningar ge fler studier som startas i Sverige.
– Normalt har vi ett 90-tal företagsinitierade kliniska studier per år i Skåne. Antalet minskade med en tredjedel under 2020, men är glädjande nog tillbaka på samma nivå som tidigare. Nu är nya saker på gång, både regionalt och nationellt, som ska leda till att öka antalet företagsinitierade studier. Bland annat kommer regeringen lägga två propositioner i sommar som ska underlätta för företag att lägga studier i Sverige, säger Ulf Malmqvist, chef för Kliniska Studier Sverige – Forum Söder där Skåne, Blekinge, Kronoberg och Halland ingår.
Den nationella organisationen Kliniska Studier Sverige är en ingång till svensk hälso- och sjukvård för nationella och internationella akademiska forskare och företag som vill genomföra studier. De gör i dag studieförfrågningar via organisationens hemsida. Senare i år när södra delen av Kliniska Studier Sverige, det vill säga Forum Söder, tar över det nationella ansvaret för webbplatsen ska förfarandet bli enklare.
– Vi utvecklar en ny digital tjänst för förfrågningar som ska lanseras i år tillsammans med Kliniska Studier Sveriges nya webbplats. Sedan något år tillbaka ser vi en ökning av förfrågningar från utländska aktörer, nu är andelen cirka 20-30 procent av alla förfrågningar, säger Ulf Malmqvist.
En annan typ av satsning, riktad till allmänheten, är den nyligen lanserade webbportalen ”Vaccinernas skyddseffekt i Skånes befolkning” med aktuell skånsk statistik rörande covid-19.
– Vi började tidigt under pandemin med att bygga en datainfrastruktur för att kunna följa covid-19 från infektion till sjukhusinläggning, allvarlig sjukdom och IVA-vård för att därigenom kunna mäta effekterna av olika vaccinationer och behandlingar, säger Ulf Malmqvist.
Elisabet Ottosson