Lundabolaget Oncorena har säkrat upp till 160 miljoner kronor för att finansiera kliniska studier av sin läkemedelskandidat för behandling av avancerad njurcancer. Fåhraeus Startup & Growth, investmentbolaget Linc och venture capital-företaget Healthcap investerar först 56 miljoner i Oncorenas initiala studie och, om resultaten är piositiva, sedan ytterligare 94 miljoner i den andra delen.
Fåhraeus Startup & Growth, fonden som serieentreprenören Christer Fåhraeus startade i år, investerar totalt 40 miljoner kronor i Oncorena om båda studierna genomförs.
– Vi ser oerhört stor potential om de kliniska studierna visar det vi tror att de ska visa. Dessutom är det roligt att kunna göra tillsammans med två av de starkaste investerarna inom life science i Sverige, det ser vi som ett styrkebesked, säger Linus Wiebe, partner på Fåhraeus Startup & Growth.
Oncorenas läkemedelskandidat, orellanin, är en substans som finns naturligt i svampen spindelskivling och har visat sig ha kraftfull effekt på avancerad njurcancer. Behandlingen bygger ursprungligen på forskning från professorerna Börje Haraldsson och Jenny Nyström vid Göteborgs universitet.
– Normalt handlar mycket av riskerna med att ta en ny substans till marknaden om säkerheten för preparatet. Men detta är en existerande substans, så studierna handlar mer om att verifiera effekten, och ta fram optimal dosering, så jämfört med andra läkemedelsprojekt bedömer vi riskerna som klart mycket lägre, säger Linus Wiebe.
Fåhraeus Startup & Growth förvaltar drygt 300 miljoner kronor och gör i Oncorena sin tredje investering efter NEOLund och Intuicell. Fler är på väg inom kort, enligt Linus Wiebe.
– Vi ser att vi inom de kommande tre – sex månaderna kommer att ha investerat i uppemot sex – åtta bolag.
Niclas Lindstrand