fredag 18 oktober 2024

inloggad som

Skånskt headset mot depression expanderar i Europa

|  
|  

Malmöbolaget Flow Neuroscience tog nyligen in nio miljoner dollar och har nu siktet inställt på global expansion. Pengarna ska till stor del gå till att färdigställa kliniska studier för att validera produkten och ge företaget den skjuts det behöver för att ta sig ut på den globala marknaden.

Finansieringsrundan som stängdes efter sommaren leddes av riskkapitalbolagen Khosla Ventures från USA samt schweiziska Zühlke Ventures och SwissHealth Ventures.

– Något vi satsar mycket på är att vi genomför stora kliniska studier. Just nu gör vi en studie i Brasilien och en jättestudie i Storbritannien och USA, där målet är att visa effektsiffror för produkten. Studierna beräknas vara klara om drygt ett år. Sedan kommer en hel del pengar att läggas på en generell expansion i Europa, där fokus ligger på marknadsföring, personal och säljstrategier, säger Daniel Månsson, vd för Flow Neuroscience till Rapidus.

2016 grundade Malmö-duon Daniel Månsson och Erik Rehn företaget med affärsidén att fylla ut behandlingsgapet mellan medicinering och terapi. Produkten är en läkemedelsfri och CE-märkt hemma-behandling i form av ett headset som genom att skicka in ytterst svag ström i hjärnan ska behandla depressionen.

Förra året fick Flow Neuroscience sina första kunder då de sålde in produkten till ett 20-tal kliniker i Storbritannien. Nu siktar Malmöbolaget på att upprepa samma strategi i Tyskland och i förlängningen fler länder i Europa.

– Det faller sig naturligt för oss att inleda med Storbritannien och Tyskland, då dessa helt enkelt är större än den svenska marknaden. Tyskland har sin så kallade “Diga-satsning”, som kan beskrivas som Tysklands satsning för att snabbt få ut tech-produkter på marknaden, vilken verkligen gynnar oss. De har varit enormt duktiga på att få ut nya innovationer, så vi satsar på Tyskland som den andra marknaden efter Storbritannien.

Bolaget har fortfarande sin bas i Malmö, men öppnade nyligen även upp i Berlin, där tre personer nu är anställda. Planer finns på att rekrytera fler till Berlin-kontoret, men den stora andelen finns fortfarande i Malmö.

– Vår ambition är att bli det första valet för behandling av depression. Som det ser ut i dag har våra användare de klassiska valen där medicin och terapi ligger i topp som vedertagna behandlingsformer, men vi tror att vår teknologi har potentialen att gå förbi dessa behandlingar inom en snar framtid, säger Daniel Månsson.

Julia Eriksson

Malmöbolaget Flow Neuroscience tog nyligen in nio miljoner dollar och har nu siktet inställt på global expansion. Pengarna ska till stor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.