onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sepsisforskning ska bli nytt företag

|  
|  

Läkemedelsveteranen Jerker Ringström, med ett förflutet på bland annat Pharmacia, Strient och CanimGuide, är en av personerna bakom ett nytt forskningsprojekt om eftervård av sepsis. Projektet, som genomförs på Lunds Universitet, är tänkt att mynna ut i en bolagisering där LU Innovation redan är delaktigt.

– Gruppen tittar på rehabfunktionen för sepsis, eftersom sepsis är lik cancer som jag arbetat mycket med i konstruktionen. Det finns ett antal stora block under behandlingen, där eftervården är kort och eftersatt, säger Jerker Ringström, som nu är kliniskt ansvarig för projektet Sepsis-Rehab.

Enligt Jerker Ringholm är dödligheten efter att ha friskförklarats efter sepsis oerhört hög. För patienter som haft svår sepsis är det så många som 83 procent som inte överlever tre år efteråt. Initiativet till Sepsis-Rehab kom ursprungligen från en beteendevetare, som noterat hur vanligt det är med ångest och depression efter sjukdomen.

–Det är en oerhörd skörd av människoliv utan att någon reagerar. Med vår metod mäts mellanrummet mellan pulsslagen för att avgöra stressnivå och bedöms i tre färger, grönt, gult och rött. Det hjälper patienten att mäta sin stress över tid och vi hoppas på en förbättring med 30 procent, säger Jerker Ringström.

Nästa steg är en observationsstudie av mätinstrumenten. Projektet är i slutfasen på att lämna in protokoll till etikprövningsnämnden, som avgör om patienter kan rekryteras till behandlingen. Samtidigt pågår kontakter med sju infektionskliniker, vars patienter kan bli aktuella för studien, som ska utföras av 4Pharma på Ideon i Lund.

– LU Innovation finns med som dörröppnare och finansiär, har man med sig dem så finns det goda möjligheter att andra hakar på. Får vi ett bra resultat så kan metoden industrialiseras inte bara för sepsis utan även andra sjukdomar som cancer, kol eller långtids-covid. Om Gud är god och cykeln håller så kan vi börja med studien i december, säger Jerker Ringström.

Niclas Lindstrand

Läkemedelsveteranen Jerker Ringström, med ett förflutet på bland annat Pharmacia, Strient och CanimGuide, är en av personerna bakom ett nytt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.