onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Sepsisforskning ska bli nytt företag

|  
|  

Läkemedelsveteranen Jerker Ringström, med ett förflutet på bland annat Pharmacia, Strient och CanimGuide, är en av personerna bakom ett nytt forskningsprojekt om eftervård av sepsis. Projektet, som genomförs på Lunds Universitet, är tänkt att mynna ut i en bolagisering där LU Innovation redan är delaktigt.

– Gruppen tittar på rehabfunktionen för sepsis, eftersom sepsis är lik cancer som jag arbetat mycket med i konstruktionen. Det finns ett antal stora block under behandlingen, där eftervården är kort och eftersatt, säger Jerker Ringström, som nu är kliniskt ansvarig för projektet Sepsis-Rehab.

Enligt Jerker Ringholm är dödligheten efter att ha friskförklarats efter sepsis oerhört hög. För patienter som haft svår sepsis är det så många som 83 procent som inte överlever tre år efteråt. Initiativet till Sepsis-Rehab kom ursprungligen från en beteendevetare, som noterat hur vanligt det är med ångest och depression efter sjukdomen.

–Det är en oerhörd skörd av människoliv utan att någon reagerar. Med vår metod mäts mellanrummet mellan pulsslagen för att avgöra stressnivå och bedöms i tre färger, grönt, gult och rött. Det hjälper patienten att mäta sin stress över tid och vi hoppas på en förbättring med 30 procent, säger Jerker Ringström.

Nästa steg är en observationsstudie av mätinstrumenten. Projektet är i slutfasen på att lämna in protokoll till etikprövningsnämnden, som avgör om patienter kan rekryteras till behandlingen. Samtidigt pågår kontakter med sju infektionskliniker, vars patienter kan bli aktuella för studien, som ska utföras av 4Pharma på Ideon i Lund.

– LU Innovation finns med som dörröppnare och finansiär, har man med sig dem så finns det goda möjligheter att andra hakar på. Får vi ett bra resultat så kan metoden industrialiseras inte bara för sepsis utan även andra sjukdomar som cancer, kol eller långtids-covid. Om Gud är god och cykeln håller så kan vi börja med studien i december, säger Jerker Ringström.

Niclas Lindstrand

Läkemedelsveteranen Jerker Ringström, med ett förflutet på bland annat Pharmacia, Strient och CanimGuide, är en av personerna bakom ett nytt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.