måndag 21 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Snabbtest för covid på väg mot apoteken

|  
|  

Det Lundabaserade forskningsbolaget ZetaGene har tagit fram ett snabbtest för covid-19 som inom kort kommer att finnas på apotek och i dagligvaruhandeln. Tanken är att snabbtestet – som inte kräver laboratorieanalys – ska kunna användas som screeningverktyg på flygplatser och inom kollektivtrafiken.

– De antigentest som finns i dag är endast tillgängliga inom sjukvården och hos privata vårdaktörer. Vi ser ett behov av ett tillförlitligt screeningverktyg som kan användas på arbetsplatser eller i kollektivtrafiken och för de som vill testa sig själv hemma, säger ZetaGenes grundare och vd Yang De Marinis.

Antigentestet som ZetaGene har tagit fram i samarbete med amerikanska ACON Laboratories bygger på samma teknologi som nuvarande snabbtester, men kliniska studier visar att Lundaforskarnas metod är känsligare och därför kan upptäcka mindre halter av viruset. En annan fördel är att provet kan tas genom att topsa näsan, i stället för svalg och näshåla.

ZetaGenes produkt testas nu på sex internationella flygplatser i Storbritannien genom ett samarbete med det brittiska bioteknikföretaget Hughes Healthcare.

– Passagerarna testas innan de boardar planet för att se om de bär på en pågående infektion. Vi ser gärna att systemet introduceras i Sverige och andra EU-länder, säger Yang De Marinis.

Lundabolaget har även tagit fram ett antikroppstest som snabbt visar om personen har varit infekterad med viruset som orsakar covid-19. Testet har sedan i somras använts för att screena sjukvårdspersonal och universitetsanställda i Lund.

– Det är speciellt användbart inom livsmedelsindustrin och handeln. Det har kommit flera rapporter om människor som är symtomfria men som ändå kan sprida viruset. Om anställda inom livsmedelsproduktion screenas regelbundet kan man säkerställa att produktionskedjan inte kontamineras. För att få en full bild av smittan behövs både antigen- och antikroppstest, säger Yang De Marinis.

ZetaGene har stöd från LU Innovation och satsar på att ta in mellan tre och fyra miljoner kronor för att starta en mer omfattande produktion.

Sara Nkwe Assarsson

Det Lundabaserade forskningsbolaget ZetaGene har tagit fram ett snabbtest för covid-19 som inom kort kommer att finnas på apotek och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.