måndag 16 september 2024

inloggad som

Dansk mjukvara för sjöfart expanderar

Danska Vessel Performance Solutions har utvecklat en mjukvara som kan halvera koldioxidutsläppen på korrekt underhållna fartyg. Förra årets framgångar gör nu att IT-bolaget kan expandera i Aten, samtidigt som personalen i Danmark också ska utökas.

Produkten motverkar att för mycket alger på fartygssidorna kan göra att det krävs dubbelt så mycket bränsle för fartygen. Fartyg dockar och rengörs vanligtvis vart femte år, men programvaran från företaget kan mäta hur bra eller dåligt fartyget presterar – och därför få dem i hamn vid rätt tidpunkt. Det kan skapa besparingar i miljonklassen för sjöfarten.

– Vi kan fortfarande göra affärer i norra Europa från kontoret i Danmark, men sjöfarten är omfattande i Grekland med många ägare. Därför öppnar vi ett kontor i Aten för att få alla avtal på plats, säger grundare Kristian Bendix Nielsen, som tillsammans med Jakob Buus Petersen leder nio anställda.

Intäkterna ökade till 12,3 miljoner danska kronor 2020 och resultatet ökade med cirka en miljon från drygt 800.000 kronor. Omkring 1.000 fartyg har nu företagets programvara. Bolaget har finansierats av bland annat rederierna Torm och J. Lauritzen tillsammans med Innovationsfonden via BlueINNOship-projektet.

– Men vi växer organiskt från och med nu och behöver inte samla in mer pengar för att expandera ytterligare i år, säger Kristian Bendix Nielsen.

Keld Broksø

Danska Vessel Performance Solutions har utvecklat en mjukvara som kan halvera koldioxidutsläppen på korrekt underhållna fartyg. Förra årets framgångar gör […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna.