onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Triomed tar in 17 miljoner

|  
|  

Medicinteknikbolaget Triomed tar in 17 miljoner från sina nuvarande ägare. Bolaget fortsätter utvecklingen av sin ultrafiltreringsutrustning för att behandla njursvikt och förbereder kliniska studier i USA.

– Strategin är inte förändrad och ägarna är nöjda med utvecklingen. Vi diskuterar en detaljerad plan om den planerade studien i USA. Även om det inte är lätt nu med coronaviruset så passar vår produkt in i den strävan amerikanska myndigheter har om att flera patienter med kronisk njursjukdom ska kunna sköta sin vård hemma, säger bolagets vd Patrick Greatrex.

Triomed har kontaktnät i USA, bland annat genom styrelseordföranden Mats Wahlström och styrelsemedlemmen Ugo Grondelli som tidigare var chef på Gambro group, som båda bor i USA.

Bolaget har flera projekt. Den produkt som kommit längst är en ultrafiltreringsutrustning som ska behandla patienter som samlar för mycket vätska i kroppen, en problematik vid både njur- och hjärtsvikt. Bolaget fokuserar på njurpatienter i första hand.

– För att jämföra med läkemedelsutveckling så har vi genomfört en motsvarande fas 2-studie på patienter på Karolinska institutet och Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund med bra resultat. Nu planerar vi en registreringsstudie i USA, säger Patrick Greatrex.

Totalt har ett tjugotal patienter behandlats. Bolaget arbetar på en så kallad IDE-ansökan, där förkortningen står för Investigational Device Exemption, som ska godkännas av FDA innan den amerikanska studien kan starta. Kommersialisering av produkten kan ske inom några år, uppskattar Patrick Greatrex.

De senaste åren har bolaget fått, i runda slängar, samma summa varje år från ägarskaran. Bland ägarna finns Almi Invest Syd, Paul Frankenius bolag Frankenius Equity och amerikanska KMG Capital Partners. Bolaget grundades 2005 av Anders Helmner, Anders Wallenås och Lars Wramner.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget Triomed tar in 17 miljoner från sina nuvarande ägare. Bolaget fortsätter utvecklingen av sin ultrafiltreringsutrustning för att behandla njursvikt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.