fredag 3 maj 2024

inloggad som

Triomed tar in 17 miljoner

|  
|  

Medicinteknikbolaget Triomed tar in 17 miljoner från sina nuvarande ägare. Bolaget fortsätter utvecklingen av sin ultrafiltreringsutrustning för att behandla njursvikt och förbereder kliniska studier i USA.

– Strategin är inte förändrad och ägarna är nöjda med utvecklingen. Vi diskuterar en detaljerad plan om den planerade studien i USA. Även om det inte är lätt nu med coronaviruset så passar vår produkt in i den strävan amerikanska myndigheter har om att flera patienter med kronisk njursjukdom ska kunna sköta sin vård hemma, säger bolagets vd Patrick Greatrex.

Triomed har kontaktnät i USA, bland annat genom styrelseordföranden Mats Wahlström och styrelsemedlemmen Ugo Grondelli som tidigare var chef på Gambro group, som båda bor i USA.

Bolaget har flera projekt. Den produkt som kommit längst är en ultrafiltreringsutrustning som ska behandla patienter som samlar för mycket vätska i kroppen, en problematik vid både njur- och hjärtsvikt. Bolaget fokuserar på njurpatienter i första hand.

– För att jämföra med läkemedelsutveckling så har vi genomfört en motsvarande fas 2-studie på patienter på Karolinska institutet och Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund med bra resultat. Nu planerar vi en registreringsstudie i USA, säger Patrick Greatrex.

Totalt har ett tjugotal patienter behandlats. Bolaget arbetar på en så kallad IDE-ansökan, där förkortningen står för Investigational Device Exemption, som ska godkännas av FDA innan den amerikanska studien kan starta. Kommersialisering av produkten kan ske inom några år, uppskattar Patrick Greatrex.

De senaste åren har bolaget fått, i runda slängar, samma summa varje år från ägarskaran. Bland ägarna finns Almi Invest Syd, Paul Frankenius bolag Frankenius Equity och amerikanska KMG Capital Partners. Bolaget grundades 2005 av Anders Helmner, Anders Wallenås och Lars Wramner.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget Triomed tar in 17 miljoner från sina nuvarande ägare. Bolaget fortsätter utvecklingen av sin ultrafiltreringsutrustning för att behandla njursvikt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.