lördag 5 oktober 2024

inloggad som

Börsen visar vägen efter pandemin

Kort sagt: Att börsen stiger ska vi alla vara glada för då aktiekurserna är en av de bästa indikatorerna på att världen är på väg mot någon slags normalsituation. Det handlar i praktiken om att vi tillsammans snabbt återgår till att konsumera på ungefär samma nivå som tidigare, jobb kommer att finnas och företagens lönsamhet kommer tillbaka. Dock med en delvis annan sammansättning än tidigare.

Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör

Världen kommer att se annorlunda ut efter pandemin. Det har nästan blivit en självklar sanning under det halvår som gått sedan det nya coronaviruset kopplade sitt grepp om i stort sett allt som vi företar oss. Men många av de förändringar som har skett i vårt ekonomiska beteende skulle sannolikt ha inträffat ändå med den skillnaden att pandemin gjorde att omställningen från fysiska till digitala möten, mer arbete på distans, ökad e-handel och mycket annat gått så otroligt mycket snabbare än det skulle ha gjort utan pandemin. För att använda ett modeuttryck så har vi i hög hastighet ställt om till det ”nya normala”.

Med börsen som måttstock har vi sett hur aktiekurserna fortsatt stiga under sommaren, om än inte i samma hysteriska takt som stundtals präglade marknaden från bottennoteringarna i slutet av mars fram till försommaren. Just nu befinner sig index för Stockholmsbörsen strax över nivån vid årsskiftet. Om vi anser att kurserna vid den tidpunkten var rimliga måste slutsatsen bli att nuvarande prisnivå speglar att ekonomin i hög grad är på väg tillbaka till något slags nytt normalläge. Sedan speglas ett förändrat mänskligt beteende som väntas bli bestående kanske allra bäst av närmast osannolika kursuppgångar för flera av de allra största amerikanska tech-företagen.

Sett till börsen generellt kommer det att bli ett rejält coronahack i vinstkurvan i år, men redan från och med nästa år lär en rad företag vara på god väg tillbaka till lönsamhetsnivåer före pandemin, i alla fall på det sätt som marknaden ser det. Ytterligare sänkningar av räntor och andra penningpolitiska stimulanser har dessutom bidragit till kurslyftet genom att sänka avkastningskravet på aktier. Även i de fall där vinståterhämtningen dröjer lite längre kan det därför gå att motivera ungefär samma pris på aktien som före pandemiutbrottet.

Visst går det samtidigt att hävda att aktiemarknaden är lite väl optimistisk. Viruset finns ju kvar och vaccin blir knappast den snabba universallösning som gör att vi snart kan börja bete oss som om covid-19 aldrig hade funnits.

Motargumentet är att aktiemarknaden faktiskt ganska ofta, men inte alltid, gör en hyfsat riktig framtidsbedömning. Visst kommer vi att leva med en rad begräsningar i det dagliga livet en tid framåt, men samtidigt är människan fantastiskt anpassningsbar. Vi går över till nya vanor. Vi kommer att fortsätta konsumera, men på nya sätt. Efterfrågan på varor och tjänster finns kvar, vilket i slutändan skapar vinster i företagen.

Det ”nya normala” innebär att det inte är samma företag som tidigare som kommer att tjäna mest. Förenklat kan vi se detta på kursutvecklingen för några välkända börsföretag med skånsk anknytning.

Kurserna för e-handelsföretagen Boozt och BHG Group (Bygghemma med flera varumärken) har sedan årsskiftet mer än fördubblats. Fritidsproduktföretaget Thule har också haft en stark kursutveckling, vilket speglar våra ändrade semestervanor.

Kontorshyresvärden Wihlborgs har däremot tappat 15 procent sedan årsskiftet. Det är en tydlig spegling av osäkerheten kring framtidens marknad för kontorsuthyrare. Industriföretag som Alfa Laval och Trelleborg handlas ungefär tio procent lägre idag jämfört med när året inleddes. Här handlar det om företag där efterfrågemönstret på lite sikt knappast förändras på något avgörande sätt av pandemin. Kursnedgången kan nog främst förklaras av en ökad osäkerhet kring konjunkturen de närmsta ett till två åren.

Pandemin sätter sina spår, men mycket kommer också att vara ungefär som vanligt.

Kort sagt: Att börsen stiger ska vi alla vara glada för då aktiekurserna är en av de bästa indikatorerna på att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så ska Enjay skala upp

    Dags för ett nytt avsnitt av vår podd, som numera är en vodd: Lejonkulan. I det nya avsnittet gästas vi […]