lördag 19 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Börsen visar vägen efter pandemin

Kort sagt: Att börsen stiger ska vi alla vara glada för då aktiekurserna är en av de bästa indikatorerna på att världen är på väg mot någon slags normalsituation. Det handlar i praktiken om att vi tillsammans snabbt återgår till att konsumera på ungefär samma nivå som tidigare, jobb kommer att finnas och företagens lönsamhet kommer tillbaka. Dock med en delvis annan sammansättning än tidigare.

Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör

Världen kommer att se annorlunda ut efter pandemin. Det har nästan blivit en självklar sanning under det halvår som gått sedan det nya coronaviruset kopplade sitt grepp om i stort sett allt som vi företar oss. Men många av de förändringar som har skett i vårt ekonomiska beteende skulle sannolikt ha inträffat ändå med den skillnaden att pandemin gjorde att omställningen från fysiska till digitala möten, mer arbete på distans, ökad e-handel och mycket annat gått så otroligt mycket snabbare än det skulle ha gjort utan pandemin. För att använda ett modeuttryck så har vi i hög hastighet ställt om till det ”nya normala”.

Med börsen som måttstock har vi sett hur aktiekurserna fortsatt stiga under sommaren, om än inte i samma hysteriska takt som stundtals präglade marknaden från bottennoteringarna i slutet av mars fram till försommaren. Just nu befinner sig index för Stockholmsbörsen strax över nivån vid årsskiftet. Om vi anser att kurserna vid den tidpunkten var rimliga måste slutsatsen bli att nuvarande prisnivå speglar att ekonomin i hög grad är på väg tillbaka till något slags nytt normalläge. Sedan speglas ett förändrat mänskligt beteende som väntas bli bestående kanske allra bäst av närmast osannolika kursuppgångar för flera av de allra största amerikanska tech-företagen.

Sett till börsen generellt kommer det att bli ett rejält coronahack i vinstkurvan i år, men redan från och med nästa år lär en rad företag vara på god väg tillbaka till lönsamhetsnivåer före pandemin, i alla fall på det sätt som marknaden ser det. Ytterligare sänkningar av räntor och andra penningpolitiska stimulanser har dessutom bidragit till kurslyftet genom att sänka avkastningskravet på aktier. Även i de fall där vinståterhämtningen dröjer lite längre kan det därför gå att motivera ungefär samma pris på aktien som före pandemiutbrottet.

Visst går det samtidigt att hävda att aktiemarknaden är lite väl optimistisk. Viruset finns ju kvar och vaccin blir knappast den snabba universallösning som gör att vi snart kan börja bete oss som om covid-19 aldrig hade funnits.

Motargumentet är att aktiemarknaden faktiskt ganska ofta, men inte alltid, gör en hyfsat riktig framtidsbedömning. Visst kommer vi att leva med en rad begräsningar i det dagliga livet en tid framåt, men samtidigt är människan fantastiskt anpassningsbar. Vi går över till nya vanor. Vi kommer att fortsätta konsumera, men på nya sätt. Efterfrågan på varor och tjänster finns kvar, vilket i slutändan skapar vinster i företagen.

Det ”nya normala” innebär att det inte är samma företag som tidigare som kommer att tjäna mest. Förenklat kan vi se detta på kursutvecklingen för några välkända börsföretag med skånsk anknytning.

Kurserna för e-handelsföretagen Boozt och BHG Group (Bygghemma med flera varumärken) har sedan årsskiftet mer än fördubblats. Fritidsproduktföretaget Thule har också haft en stark kursutveckling, vilket speglar våra ändrade semestervanor.

Kontorshyresvärden Wihlborgs har däremot tappat 15 procent sedan årsskiftet. Det är en tydlig spegling av osäkerheten kring framtidens marknad för kontorsuthyrare. Industriföretag som Alfa Laval och Trelleborg handlas ungefär tio procent lägre idag jämfört med när året inleddes. Här handlar det om företag där efterfrågemönstret på lite sikt knappast förändras på något avgörande sätt av pandemin. Kursnedgången kan nog främst förklaras av en ökad osäkerhet kring konjunkturen de närmsta ett till två åren.

Pandemin sätter sina spår, men mycket kommer också att vara ungefär som vanligt.

Kort sagt: Att börsen stiger ska vi alla vara glada för då aktiekurserna är en av de bästa indikatorerna på att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.