lördag 23 november 2024

inloggad som

“Marknadens darwinistiska funktion har kommit på efterkälken”

Kort sagt: Kung Midas fick i gåva av vinguden Dionysos att allt han rörde blev guld. Nu när de skånska börsnoteringarna håller på att ta fart igen är det viktigt för både små och stora investerare att minnas hur myten slutade för kungen med guldbyxorna.

 Av Niclas Lindstrand, Rapidus räknenisse

Stockholmsbörsen har pekat uppåt i elva år nu, med lite små hack i den fina kurvan. Brexit, flyktingkriser, krig och presidenter som går runt på nätterna i kalsongerna och twittrar har inte varit mer än små störande moment. (Erkänn att den mentala bilden av Trump i kalsingarna med mobilen i högsta hugg kommer att sitta fast i era hjärnor nu så fort ni loggar in på Twitter.) I veckan har Rapidus kunnat notera att just noteringarna sätter fart igen efter att ha legat runt fryspunkten under 2019.

Ingen tror något annat än att de senaste dagarnas frossa på världens börser, på grund av det där viruset som heter som en blaskig öl, blir något annat än en tillfällig rekyl heller. Ränteplaceringar är lika dåliga som att ha pengarna i madrassen och alla investerare är bortskämda. Vi har blivit riskkapitalister varenda en, om vi räknar in fonder. (Eller affärsänglar om vi ska ge oss själva en komplimang.) Investeringssparkontot har lockat många svenskar till att spara i aktier och har gjort att den svenska börsen ligger långt före den danska, till exempel.

På den tiden har det dessutom uppstått nya förmögenheter genom att sälja och köpa andelar i bolag – eller hela bolag. Tillväxtanalys, myndigheten som håller koll på riskkapital (det måste som bekant finnas en myndighet för exakt allting), räknade ut att 2018 ökade de rena venture capital-investeringarna i svenska portföljbolag med 43 procent. Ändå var det en bit kvar till toppnoteringen 2008.

Den svenska marknaden är också väletablerad för utländska riskkapitalbolag, med norska, danska, finska och brittiska företag som skaffat sig kontor i Stockholm. För det är Stockholm som gäller och det är i Stockholm som riskkapitalisterna har koll långt ned i näringskedjan. Tillväxtanalys konstaterade att 94 procent av allt venture capital gick till storstäderna under 2018. Då är det inte mycket kvar för en uppstickare i Hässleholm – eller Lund. Christer Fåhraeus, som borde veta, utvecklar nollåttafokuset i en intervju med EFN.

Men totalt sett är det inte konstigt att det finns mycket kapital ute på marknaden. Och gott om pengar för bolagen som behöver dem för att utveckla, växa eller överleva. Problemet i sammanhanget är den tredje kategorin, de som tar in kapital för daglig drift. Tillgången på riskkapital har gjort att marknadens darwinistiska funktion kommit på efterkälken. Bolag som inte klarar av det naturliga urvalet får bränna pengar alldeles för länge innan det säger stopp. Slut på pengar? Äsch, vi gör en nyemission till så får vi mer!

Det är inget skumt med upprepade nyemissioner i sig, bolagen behöver mycket pengar till marknadsföring och expansion – och när det gäller life science behövs enorma pengapåsar innan de rigorösa testerna är avklarade och det ens finns en produkt. Jag vågar inte tänka på hur många emissioner som ligger bakom att det numera börsnoterade Ascelia Pharma äntligen nått fas 3-studier för sin flaggskeppsprodukt Mangoral.

Jag tänker inte nämna namn, men även bolag som gör nyemissioner oftare än jag byter skjorta (minst en gång i månaden) får åtminstone in några miljoner varje gång. Ofta från nya ägare. Medan de riktigt fina bolagen har kölappar för institutionella placerare över hela världen när de släpper på ägandet. Båda riskerar att drabbas hårt den dag riskkapitalströmmen sinar – och det kan vara på grund av att mängden kapital gjort att för mycket gått till dåliga affärsidéer som genomförs ännu sämre. Är priserna för att gå in i bolag för höga – trots att vår valuta är i nivå med Monopolpengar – så går pengarna nån annan stans.

För kung Midas slutade det med att han fick be Dinoynos att ta tillbaka sin gåva, det går ju inte att äta guld och gudarna är ordmärkare. Nästa gång han hade att göra med gudarna slutade det med att Apollon gav honom åsneöron. Båda delarna är värda att minnas, både för köpglada investerare och slösaktiga företagsledningar.

Kort sagt: Kung Midas fick i gåva av vinguden Dionysos att allt han rörde blev guld. Nu när de skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.