söndag 20 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Den som väntar på nåt dåligt…

Kort sagt: ”Vi är mellan hög- och lågkonjunktur” sa Sparbanken Skånes Rasmus Roos när bankens senaste konjunkturrapport presenterades fredags. Det är ungefär så skrämmande som en lägesrapport kan vara. Och det märks. Hela det skånska näringslivet verkar befinna sig i en uppsättning av Samuel Becketts pjäs ”I väntan på Godot”.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus chefredaktör

Jag förväntas om några veckor sammanfatta året som gått i det skånska näringslivet. Men Rasmus Roos gjorde det så bra i sex ord att jag skamlöst snor hans formulering redan nu i stället. Varken hög- eller lågkonjunktur. Varken hackat eller malet. Varken Beatles eller Stones. Vi bara väntar. På konjunktursignaler, på räntehöjningar, på Brexitavtal, på nästa presidenthärdsmälta på Twitter mitt i natten lokal tid. (Nåja, det sistnämnda behöver vi inte vänta så länge på.) Och på Godot när vi nu ändå väntar på allting.

Näringslivet vet hur det hanterar en högkonjunktur. Det vet som kollektiv också hur det hanterar en lågkonjunktur, även om många av företagen som Rapidus bevakar inte har hunnit uppleva en riktig sådan. Industrikrisen 2008 skonade Sverige så mycket att den bara kändes som en regnskur i en evig sommar. Det mest minnesvärda i efterhand var att finansminister Anders Borg utnämndes till Europas Bästa Hästsvans (eller nåt i den stilen) av Financial Times 2011.

IT-bubblan runt sekelskiftet gav inte heller några djupare spår i den svenska ekonomin, hur dramatisk den än var just då. Lundastoltheten Framfab gick från ett börsvärde på 42 miljarder till att vara nära konkurs på ett år, men överlevde ändå i olika former som Bredbandsbolaget och LBI International. Försäljningen av svindyr sprit nattetid runt Stureplan störtdök, men det är svårt att kalla för ett nationellt trauma.

Vi måste faktiskt tillbaka till första halvan av 90-talet för att hitta en riktig kris i Sverige. Valutakris, räntekris, bostadskris, bankkris… mellan 1990 och 1994 krisade ungefär allting. (Utom AIK som tog 1992 sitt första SM-guld i fotboll sedan mellankrigstiden. Visst ja, jag är i Skåne och borde ligga lågt med den saken.)

Därmed finns det en hel generation företagare – på gränsen till två – som aldrig genomlidit en riktig lågkonjunktur. En sån där som får ett namn som avslutas med suffixet -krisen. Men investerarna minns det dystra tidiga 90-talet. Därför blir de försiktiga och sprider sina risker så gott de kan i ett läge där ränteplaceringar inte är värda mer än pappret de är skrivna på (som i en digital tidsålder inte är mycket alls).

Storföretagen blir också försiktiga. De vill inte behöva göra stora och kostsamma uppsägningar. Hushållen blir försiktiga med bostad och bil när det ena inte längre är en garanterad kassako och det andra kan förbjudas vilken dag som helst. Till sist är vi alla så försiktiga att ingenting händer, alla väntar på varandra som i slutduellen i en spaghettivästern.

Och då blir det varken hög- eller lågkonjunktur. Det blir en väntan på att inköpschefsindex, EU-kommissionen, Riksbanken, Statistiska Centralbyrån (med sina, låt säga kreativa, underleverantörer) eller någon annan drar sin revolver först. Den väntan kan i sig vara vad som orsakar en riktig lågkonjunktur, de kreativa bolagen och branscherna är beroende av både kapital och en ständig utveckling för att kunna realisera sin potential. Får de inte kapital så får de ingen marknad. Får de ingen marknad så överlever de inte.

Spoiler alert för den unga generationen: Godot dyker aldrig upp i pjäsen. Såvitt vi vet står fortfarande huvudpersonerna Vladimir och Estragon och väntar på honom, vem eller vad han nu är. Det misstaget har inte näringslivet råd att upprepa.

Kort sagt: ”Vi är mellan hög- och lågkonjunktur” sa Sparbanken Skånes Rasmus Roos när bankens senaste konjunkturrapport presenterades fredags. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.