torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

…med potentiellt banbrytande teknik

|  ,
|  

Malmöbaserade Mainone, konsultavdelningen på Triacon Scientific, har lyckats koppla upp ett röstsamtal med en ny standard för mobil kommunikation, genom mobilnätet LTE Cat-M1. Tekniken kan få sin första svenska kommersiella tillämpning i trygghetsarmbandet Vevios och innebär nya möjligheter för uppkopplade prylar.

LTE Cat-M1 är mycket strömsnål och har till skillnad från många andra strömsnåla standarder också stöd för röstsamtal. Mainone har på uppdrag av Hanne Pålsson utvecklat all elektronik och mjukvara till det nya armbandet enligt ett nytt koncept som använder just LTE Cat-M1.

Med den strömsnåla tekniken kan armbandet trots liten storlek ha många funktioner inklusive röstsamtal. Batteritiden är dessutom längre än vad som varit möjligt med tidigare mobilteknik, uppger Jan Lundgren, Mainones utvecklingschef.

– Vi är de första aktörerna som gjort det möjligt att prata med en uppkopplad sak med lång batteritid. Det är epokgörande, många har försökt göra liknande produkter tidigare men inte kunnat lita på batterierna. Vi siktar på batteritider upp emot två veckor vid normal användning, säger han.

Den nya standarden är bättre anpassad för IoT-produkter men kräver ny utrustning i telemasterna. Konsulterna har i något år samarbetat med Telenor som haft testmaster i Lund och Karlskrona. Nu har Telenor som första operatör rullat ut den nya tekniken i södra Sverige, enligt Jan Lundgren. Men telekombolaget har inga kunder än och Hanne Pålssons Vevios kan bli den första uppkopplade prylen som använder de nya masterna.

Mainones lösning är inte patenterbar, men kan enligt Jan Lundgren ge nya möjligheter.

– Hanne Pålssons bolag äger produkten och programvaran i denna lösningen, men tekniken kan vi använda i andra sammanhang, efter justeringar, varje produkt har sina utmaningar. Man skulle kunna ha röstsamtal via andra prylar, säger han.

Elisabet Ottosson

Malmöbaserade Mainone, konsultavdelningen på Triacon Scientific, har lyckats koppla upp ett röstsamtal med en ny standard för mobil kommunikation, genom mobilnätet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?