söndag 24 november 2024

inloggad som

…med potentiellt banbrytande teknik

|  ,
|  

Malmöbaserade Mainone, konsultavdelningen på Triacon Scientific, har lyckats koppla upp ett röstsamtal med en ny standard för mobil kommunikation, genom mobilnätet LTE Cat-M1. Tekniken kan få sin första svenska kommersiella tillämpning i trygghetsarmbandet Vevios och innebär nya möjligheter för uppkopplade prylar.

LTE Cat-M1 är mycket strömsnål och har till skillnad från många andra strömsnåla standarder också stöd för röstsamtal. Mainone har på uppdrag av Hanne Pålsson utvecklat all elektronik och mjukvara till det nya armbandet enligt ett nytt koncept som använder just LTE Cat-M1.

Med den strömsnåla tekniken kan armbandet trots liten storlek ha många funktioner inklusive röstsamtal. Batteritiden är dessutom längre än vad som varit möjligt med tidigare mobilteknik, uppger Jan Lundgren, Mainones utvecklingschef.

– Vi är de första aktörerna som gjort det möjligt att prata med en uppkopplad sak med lång batteritid. Det är epokgörande, många har försökt göra liknande produkter tidigare men inte kunnat lita på batterierna. Vi siktar på batteritider upp emot två veckor vid normal användning, säger han.

Den nya standarden är bättre anpassad för IoT-produkter men kräver ny utrustning i telemasterna. Konsulterna har i något år samarbetat med Telenor som haft testmaster i Lund och Karlskrona. Nu har Telenor som första operatör rullat ut den nya tekniken i södra Sverige, enligt Jan Lundgren. Men telekombolaget har inga kunder än och Hanne Pålssons Vevios kan bli den första uppkopplade prylen som använder de nya masterna.

Mainones lösning är inte patenterbar, men kan enligt Jan Lundgren ge nya möjligheter.

– Hanne Pålssons bolag äger produkten och programvaran i denna lösningen, men tekniken kan vi använda i andra sammanhang, efter justeringar, varje produkt har sina utmaningar. Man skulle kunna ha röstsamtal via andra prylar, säger han.

Elisabet Ottosson

Malmöbaserade Mainone, konsultavdelningen på Triacon Scientific, har lyckats koppla upp ett röstsamtal med en ny standard för mobil kommunikation, genom mobilnätet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.