torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kontraktforskare från Lund går samman

Samarbetet fördjupas mellan kontraktsforskningsbolagen Saromics Biostructures och Red Glead Discovery i Lund. Med det gemensamma förvärvet av varumärket och patentet på screeningteknologin WAC hoppas de bli världsledande inom tidig läkemedelsutveckling.

– Nu kan vi erbjuda mer av ett helhetspaket till kunden. Den här delen ingår bara som en liten byggsten. Men tack vare att vi äger tekniken själva kan vi även applicera den i våra egna projekt, säger Björn Walse, vd på Saromics Biostructures.

Båda Medicon Village-bolagen har tidigare licensierat tekniken, som utvecklats av professor Sten Ohlson vid Linnéuniversitetet i Kalmar. WAC är en screeningteknologi som möjliggör upptäckten av svaga bindningar mellan ett målprotein och cocktails av molekylfragment. På så sätt kan man kostnadseffektivt hitta tidiga startpunkter för möjliga molekyler att arbeta vidare med i utvecklingen av nya läkemedel.

– Den här tjänsten, baserad på den här tekniken, är vi ensamma om i världen, säger Björn Walse.

Björn Walse ser framför sig att de båda kontraktsforskningsbolagen nu själva i högre utsträckning kan initiera läkemedelsprojekt som de sedan licensierar eller säljer vidare när de närmar sig den mer kostsamma kliniska fasen. I dag driver de gemensamt ett Swelife- och Vinnovastöttat projekt inom cancerterapi. Hur många fler det blir framöver beror på kassaflödet.

Kommer ni så småningom bilda en gemensam koncern för läkemedelsutveckling innan klinisk fas?

– Kanske. Vi har olika affärsmodeller och olika struktur. Eftersom vi gör så pass skilda aktiviteter funkar det bra att avgränsa oss som vi gör i dag. Rättigheterna till WAC ligger i ett eget, gemensamt ägt bolag och det är möjligt att vi lägger affärsområdena i gemensamma bolag också. En sak som är säker är att vi växer, säger Björn Walse.

Saromics Biostructures sysselsätter 18 personer och hade 2018 en nettoförsäljning på 13 miljoner kronor, en ökning från runt 9,6 miljoner året innan. Red Glead Discovery, å sin sida, sysselsätter 35 personer och har stadigt ökat sin omsättning de senaste åren till 25 miljoner kronor 2018.

Felicia Frithiof

Samarbetet fördjupas mellan kontraktsforskningsbolagen Saromics Biostructures och Red Glead Discovery i Lund. Med det gemensamma förvärvet av varumärket och patentet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.