söndag 13 oktober 2024

inloggad som

Kontraktforskare från Lund går samman

Samarbetet fördjupas mellan kontraktsforskningsbolagen Saromics Biostructures och Red Glead Discovery i Lund. Med det gemensamma förvärvet av varumärket och patentet på screeningteknologin WAC hoppas de bli världsledande inom tidig läkemedelsutveckling.

– Nu kan vi erbjuda mer av ett helhetspaket till kunden. Den här delen ingår bara som en liten byggsten. Men tack vare att vi äger tekniken själva kan vi även applicera den i våra egna projekt, säger Björn Walse, vd på Saromics Biostructures.

Båda Medicon Village-bolagen har tidigare licensierat tekniken, som utvecklats av professor Sten Ohlson vid Linnéuniversitetet i Kalmar. WAC är en screeningteknologi som möjliggör upptäckten av svaga bindningar mellan ett målprotein och cocktails av molekylfragment. På så sätt kan man kostnadseffektivt hitta tidiga startpunkter för möjliga molekyler att arbeta vidare med i utvecklingen av nya läkemedel.

– Den här tjänsten, baserad på den här tekniken, är vi ensamma om i världen, säger Björn Walse.

Björn Walse ser framför sig att de båda kontraktsforskningsbolagen nu själva i högre utsträckning kan initiera läkemedelsprojekt som de sedan licensierar eller säljer vidare när de närmar sig den mer kostsamma kliniska fasen. I dag driver de gemensamt ett Swelife- och Vinnovastöttat projekt inom cancerterapi. Hur många fler det blir framöver beror på kassaflödet.

Kommer ni så småningom bilda en gemensam koncern för läkemedelsutveckling innan klinisk fas?

– Kanske. Vi har olika affärsmodeller och olika struktur. Eftersom vi gör så pass skilda aktiviteter funkar det bra att avgränsa oss som vi gör i dag. Rättigheterna till WAC ligger i ett eget, gemensamt ägt bolag och det är möjligt att vi lägger affärsområdena i gemensamma bolag också. En sak som är säker är att vi växer, säger Björn Walse.

Saromics Biostructures sysselsätter 18 personer och hade 2018 en nettoförsäljning på 13 miljoner kronor, en ökning från runt 9,6 miljoner året innan. Red Glead Discovery, å sin sida, sysselsätter 35 personer och har stadigt ökat sin omsättning de senaste åren till 25 miljoner kronor 2018.

Felicia Frithiof

Samarbetet fördjupas mellan kontraktsforskningsbolagen Saromics Biostructures och Red Glead Discovery i Lund. Med det gemensamma förvärvet av varumärket och patentet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ljuddesign sticker ut

    ,
    ”Det ska bli ett välkänt märke. Inte i Sverige, utan i världen.” Malmöbolaget Stonebjelks exklusiva designhögtalare är så långt ifrån massproduktion man kan komma. Ändå har Ludvig Stenbjelke hittat köpare över hela världen.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.