söndag 24 november 2024

inloggad som

Puls blir Aqilion – med ny strategi

|  ,
|  

Helsingborgsbaserade Puls har bytt namn till Aqilion och sjösätter en ny strategi. Med den kan de utvärdera ännu tidigare läkemedelsprojekt genom att skjuta till finansiering för kompletterande studier innan projekten hamnar i bolagsportföljen. Ett första sådant förprojekt har startats med Stockholmsbolaget Immunscape.

– Det gamla namnet var svårt som varumärke. Nytt i strategin är att vi letar tidiga projekt bredare än förr: hos akademiska forskare, mindre uppstartsbolag som har projekt de inte hinner med, eller parkerade projekt hos industrin, säger Sarah Fredriksson, vd för Aqilion.

De har byggt ut organisationen till åtta personer med en affärsutvecklare, en projektledare, samt en kemist och en läkare med forskningskunskap på deltid. Nu ska bolaget arbeta mer aktivt i projekten. Tanken är att ta stora andelar i väldigt tidiga projekt och stå för mycket av utvecklingskostnaderna – för att därmed kunna behålla betydande ägarandelar även efter de första kliniska studierna.

Förra året ökade Aqilion sina finansiella muskler när de tog in 200 miljoner kronor från investerare, varav 100 miljoner som teckningsoptioner som kan lösas in nu i juni.

Sarah Fredriksson tror att de hinner starta två förprojekt till under året. Aqilion har i dag fem portföljbolag samt innehav i ett listat bolag. Det var två år sedan portföljen utökades, då med bolaget Belina som de senare gick ur.

Aqilion har huvudkontor i Helsingborg och kontor i Göteborg nära Sahlgrenska sjukhuset, Lund hos SmiLe Incubator och Stockholm. Bland ägarna finns Länsförsäkringar, Longbow Finance – ett schweiziskt investmentbolag, LMK och Axis-grundaren Martin Gren genom bolaget Grenspecialisten samt privatpersoner.

Elisabet Ottosson

Helsingborgsbaserade Puls har bytt namn till Aqilion och sjösätter en ny strategi. Med den kan de utvärdera ännu tidigare läkemedelsprojekt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.