fredag 4 oktober 2024

inloggad som

Dansk cannabisolja redo för Sverige

Stenocare, som producerar cannabisolja, noterades på svenska Spotlight Stock Market i oktober i en kraftigt övertecknad introduktion. Nu är företaget redo att gå in på den svenska marknaden – så fort politiken tillåter det.

– Vi vet inte när en svensk legalisering av cannabis för medicinskt bruk kommer, men samma ögonblick som det sker är vi redo, säger Stenocares vd Thomas Skovlund Schnegelsberg till Rapidus.

Stenocare har gått bra på den svenska börsen och därför har den svenska marknaden blivit intressant för bolaget. Det startade 2017 och följer med i en dansk våg av intresse för medicisk cannabis.

Den 1 januari 2018 blev cannabis lagligt för medicinskt bruk på försök i fyra år. Patienter med bland annat cancer och kraftiga smärtor kan få cannabis på recept, om annan godkänd medicin inte fungerar. I förra veckan informerade danska läkemedelverket att tio nya företag sökt tillstånd för att odla och sälja medicinsk cannabis. Sedan tidigare har 23 företag fått tillstånd – varav Stenocare är ett av de första och största – medan sju fått avslag.

Till börsnoteringen hoppades Stenocare få in 18,6 miljoner danska kronor. Förhandsteckningen blev på 402 miljoner, en överteckning på 2.161 procent. Marknadsvärdet beräknas av Sedermera Fondkommission i Malmö till 142 miljoner danska kronor i mars 2019.

Potentialen kan ses på den kanadensiska marknaden, som mellan 2014 och 2018 växte från 20 miljoner till sex miljarder danska kronor. Kanadensiska CannTrust äger 25 procent av Stenocare.

Av Europas 741 miljoner människor har i dag 251 miljoner möjlighet att få laglig medicinsk cannabis. Stenocare uppskattar själva att den danska marknaden kommer att vara värd en miljard danska kronor 2021. Elva länder i Europa, däribland Tyskland, har i dag legaliserat medicinsk cannabis och marknaden väntas vara värd 30 miljarder danska kronor 2021.

Keld Broksø

Stenocare, som producerar cannabisolja, noterades på svenska Spotlight Stock Market i oktober i en kraftigt övertecknad introduktion. Nu är företaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så ska Enjay skala upp

    Dags för ett nytt avsnitt av vår podd, som numera är en vodd: Lejonkulan. I det nya avsnittet gästas vi […]


  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.