torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Dansk cannabisolja redo för Sverige

Stenocare, som producerar cannabisolja, noterades på svenska Spotlight Stock Market i oktober i en kraftigt övertecknad introduktion. Nu är företaget redo att gå in på den svenska marknaden – så fort politiken tillåter det.

– Vi vet inte när en svensk legalisering av cannabis för medicinskt bruk kommer, men samma ögonblick som det sker är vi redo, säger Stenocares vd Thomas Skovlund Schnegelsberg till Rapidus.

Stenocare har gått bra på den svenska börsen och därför har den svenska marknaden blivit intressant för bolaget. Det startade 2017 och följer med i en dansk våg av intresse för medicisk cannabis.

Den 1 januari 2018 blev cannabis lagligt för medicinskt bruk på försök i fyra år. Patienter med bland annat cancer och kraftiga smärtor kan få cannabis på recept, om annan godkänd medicin inte fungerar. I förra veckan informerade danska läkemedelverket att tio nya företag sökt tillstånd för att odla och sälja medicinsk cannabis. Sedan tidigare har 23 företag fått tillstånd – varav Stenocare är ett av de första och största – medan sju fått avslag.

Till börsnoteringen hoppades Stenocare få in 18,6 miljoner danska kronor. Förhandsteckningen blev på 402 miljoner, en överteckning på 2.161 procent. Marknadsvärdet beräknas av Sedermera Fondkommission i Malmö till 142 miljoner danska kronor i mars 2019.

Potentialen kan ses på den kanadensiska marknaden, som mellan 2014 och 2018 växte från 20 miljoner till sex miljarder danska kronor. Kanadensiska CannTrust äger 25 procent av Stenocare.

Av Europas 741 miljoner människor har i dag 251 miljoner möjlighet att få laglig medicinsk cannabis. Stenocare uppskattar själva att den danska marknaden kommer att vara värd en miljard danska kronor 2021. Elva länder i Europa, däribland Tyskland, har i dag legaliserat medicinsk cannabis och marknaden väntas vara värd 30 miljarder danska kronor 2021.

Keld Broksø

Stenocare, som producerar cannabisolja, noterades på svenska Spotlight Stock Market i oktober i en kraftigt övertecknad introduktion. Nu är företaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.